We zijn weer terug!!!!

Eindelijk kunnen we weer iets van ons laten horen. Na meer dan een maand stilte hebben we eindelijk weer internet. Nog geen vaste telefoon, alleen mobieltjes (pre-paid) en ook nog geen tv. Dat heeft toch echt met een beetje bureaucratie te maken. Eerst moesten we een persoonnummer hebben (soort bsn-nummer), daar heeft Rinus bijna 6 weken op moeten wachten;en dan krijg je in de winkels te horen dat je minstens 8 maanden in Zweden moet wonen voor je een abonnement kunt afsluiten. Voor internet hebben we onze Mikael zover gekregen voor ons borg te staan. Het abonnement staat op zijn naam, maar wij betalen de rekening. Voor de rest redden we ons hier prima. Voor tv kijken hebben we geen tijd en voor boer zoekt vrouw bestaat er gelukkig uitzending gemist.

Onze Mikael is de vorige eigenaar die nu bij ons part-time werkt. Hij komt 's ochtends helpen met melken en zolang onze eigen voermengwagen er nog niet is helpt hij met zijn wagen 's middags de koeien voeren.

Vandaag is het -8, voor het weekend wordt er weer sneeuw verwacht. Voor Nederlandse begrippen ligt er veel sneeuw hier. Maar ook hier in Skåne vinden ze dit weer erg ongewoon. Net als de rest van Europa trouwens. Toch hebben wij nog koeien buiten lopen hoor.

Dit is een foto van vanochtend half 10. Deze pinken zijn drachtig en worden gevoerd met kuilgras en stro. Als ik 's ochtends naar buiten loop is er geen koe te bekennen. Die liggen lekker in de schuilhutten (op de achtergrond) op een dik pak stro.

De andere pinken hebben we in de loge, zoals de oude schuur zo mooi genoemd wordt. Wij noemen dit de kerststal. Ook hier staan de jonge koeien in het stro en kunnen los lopen.

Begin november waren Chris en Robert druk met hout in de schuur gooien voor de kachel.

Als ze straks uit school komen kan ik ze blij maken met een heel fijn klusje

Daar krijgen ze spierballen van!

Vorige week was Rinus jarig en hij werd 50. Dat konden we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Dus een Abraham geknutseld (Chris en Robert, terwijl Pa en Ma aan het melken waren). De hele kelder lag vol stro. En 's ochtends toen Rinus aan het melken was gauw het huis versierd.

Een delfts-blauwe taart gebakken

En het feestvarken lekker in het zonnetje gezet.

Onder de Abraham bevond zich Rinus' cadeau. (Let op de prachtige das die de Abraham om heeft)

Nog enkele foto's die ik jullie niet wil onthouden.

Op 20 november stond eindelijk onze eigen naam op het melkbriefje wat de melkboer achter laat als hij de tank heeft geleegd. En het eerste melkgeld is ook al overgemaakt (naar Nederland ipv naar het banknummer in Zweden). Het is ook erg moeilijk met die buitenlanders hier.

De eerste keer zelf monsteren. Robert is dit keer aan de beurt om te helpen.

Elke maand moet de melk van elke koe getest worden op vet- en eiwitgehalte, maar ook op celgetal. In Nederland kwam daar iemand voor. Hier in Zweden doen we dat zelf. 's Avonds wordt van elke koe een melkmonster genomen en ook de hoeveelheid melk opgeschreven. De volgende ochtend alleen de hoeveelheid melk. En na een week komt dan de uitslag. Zo kun je zien of al je koeien gezond zijn en welke melk straks geschikt is voor mijn kaas. Want ik wil wel eiwit maar geen vet.

Afgelopen maandag liepen er twee elanden in onze "achtertuin". We waren toevallig allemaal thuis. Chris en Robert hadden vrij ivm een studiedag van de leerkrachten.

Het is 15.15 uur , de zon gaat al langzaam onder. Schitterende plaatjes. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik hoop jullie ook niet.

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.