Fijne Kerstdagen iedereen!!

Iedereen en allemaal een hele fijne kerst toegewenst.

Het was een gekkenhuis afgelopen week, vandaar dat er geen tijd was om berichten op de weblog te plaatsen. Het is vreselijk koud geweest -25 's nachts en nog steeds -20 overdag. Dan wil geen Nederlandse trekker meer starten. En we hebben er nu twee (die dan niet starten). Afgelopen dinsdag is de trekker met trioliet voermengwagen uit Nederland aangekomen.

Rinus (en de jongens) zijn nu aan het uitproberen. Mengen gaat al prima heb ik gehoord. Helaas voor Rinus kan de trekker met wagen niet in de jongveeschuur. Daar moet alles met de kruiwagen naar binnen en dat blijft zo tot we een nieuwe stal hebben gebouwd. Maar voeren in de grote stal waar de koeien staan gaat prima. Nog even en dan kan Mikael zijn Keenan mixerwagen verkopen.

Het was een hele belevenis om de trekker eraf te rijden. Dat zou ik echt niet gedurfd hebben maar die man van mij draait daar zijn hand niet voor om. Alsof hij elke dag trekkers importeert rijdt hij het spul veilig in de sneeuw.

Soms is het zo koud buiten dat als we de deuren van de stal openmaken er een heleboel mist ontstaat. Dan krijg je hele rare foto’s.

Gelukkig trekt dat gauw weer weg als de deuren weer dicht zijn. Ik loop zowiezo constant mijn bril te poetsen. Want telkens als ik van buiten naar binnen loop (en dat gebeurt nogal vaak achter elkaar als het voer gehaald moet worden of de emmers water naar de stal) beslaat de bril en zie ik echt niks meer.

Rinus heeft, als een echte Zweed, al lang genoeg van de sneeuw. Ik nog lang niet. Okee, het is vervelend tot aan je knieën door de sneeuw, maar dat is maar één keer, dan heb je een spoor gemaakt en kun je dat de volgende keer volgen. En het is koud, maar daar kun je je op kleden. Heel veel laagjes overelkaar. Onderbroek en bh, panty, dikke (zelfgebreide van tante Riek) sokken, lange broek, hemd, t-shirt (met lange mouwen) vest of trui, overall, bodywarmer, fleecejack, handschoenen, thermolaarzen, sjaal om, pet op en naar buiten. Even naar binnen, pet af, sjaal af, laarzen en handschoenen uit, jack uit, bodywarmer op het haakje, overall uit en naar binnen. Oef wat een verschil in temperatuur, dus ook het vest maar uit. O jee, de melk is op. Even naar de melktank melk halen. Dus het hele ritueel weer van voren af aan.

En toch blijft de sneeuw mooi.

Deze twee foto's zijn van 20 december 16.45 uur.

Woensdag kwamen Stephanie en Tom voor een weekje logeren. Het werk gaat hier gewoon door en ze hebben flink de handen uit de mouwen gestoken. En een overall staat ze goed.

Ik wilde de hele tijd al een aantal kalveren verhuizen. Die zijn te groot voor de eenlingboxen en te oud om nog melk te drinken. Maar dan moet er wel eerst flink uitgemest worden. 7 grote kalveren hebben we bij elkaar in één groot geïmproviseerd hok gedaan. (Boeren hebben overal hekken staan en daar maak je een prachtig hok van, stro erin en klaar.) De plekken waar deze 7 vandaan kwamen moesten dus schoongemaakt. Wat een klus. Ze hebben alles afgemaakt. Ook nog de 3 kleine boxen waarvan we de kalfjes bij elkaar hebben gedaan zijn nu schoon en meteen weer gevuld met het jonge spul wat de afgelopen week is geboren. 4 kalfjes in één week tijd. De één nog vlotter dan de ander.

Eerst blijven ze een aantal dagen met de moeder in een strohok. Tenminste, dat is de bedoeling.
Sommige kalveren denken daar anders over en klimmen door de opening voor de kop van mama naar buiten.

Op de achtergrond mama en kind nummer 3. Alle eenlingboxen zijn nu weer vol. Volgende week gaan er (hoop ik) een paar stierkalfjes weg, want er moeten nog twee pinken en een koe kalven. Dus moeten we weer ruimte maken. Mikael vertelde dat hij op de drukste tijd een keer 28 kalveren had die melk moesten drinken. Daar kan ik me geen voorstelling van maken. Volgens mij ben je daar net zo lang mee bezig als met het melken van de koeien.

Even nog een foto voor schoonmama. Voor we vertrokken heb ik van haar 3 grote amaryllis bollen gekregen. Meteen in de bloempotten gestopt zodat ze met kerst zouden bloeien. En het is bijna gelukt. Eén knop staat op openspringen.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.