administratieve rompslomp

Soms gaat het niet zoals je wel zou willen. Toen we hier net waren hebben we ons netjes bij "Skatteverket" (= belastingkantoor) aangemeld, alle papieren ingevuld en diverse kopieën laten maken. We kregen een kompliment dat we alles bij ons hadden wat ze wilden weten. En vervolgens ….. gebeurd er niets. Ook voor "migrationsverket" hebben we daar alles ingevuld en zij (de belastingdienst) zouden voor de afhandeling zorgen. Toch deze week maar eens gebeld, want we zijn hier nu bijna 3 maanden en we hebben nog niet eens een ontvangstbevestiging gezien. Dat was maar goed ook, want we zijn niet bekend. Dus heeft Skatteverket onze papieren niet doorgestuurd. Online (dan is zo'n medium een uitkomst) gauw alles weer opnieuw ingevuld. Ik hoop dat we op tijd zijn.

Rinus moest abnormaal lang op zijn persoonnummer wachten en nu wachten we al weer een hele tijd op de bevestiging dat we als bedrijf zijn geregistreerd. Iedereen is reuze vriendelijk, en iedereen wil ons helpen, men is ook zeer verbaasd dat het gaat zoals het gaat, maar waar we moeten zijn om schot in de zaak te krijgen …..

Ook de ziektekostenverzekering maar eens gebeld. Want ook van hen horen we of zien we niets. Normaal gesproken is iedereen in Zweden voor een basispakket verzekerd. Maar wij nog niet, daarvoor moet eerst de registratie bij Migrationsverket en Skatteverket bekend zijn. Dan krijgen we een registratiebewijs voor de ziektekostenverzekering, maar dat kan nog wel een half jaar duren.

En daar ging mijn beltegoed voor deze maand. Want nee, een vaste telefoonlijn hebben we ook nog niet, daarvoor moeten we eerst 8 maanden in Zweden wonen. Ik snap wel dat ze voorzichtig zijn met alle mensen die een abonnement willen en vervolgens niet betalen. Maar een vaste telefoonlijn voor zulke betrouwbare mensen als wij zijn zou toch mogelijk moeten zijn. Geduld, geduld.

En als dan vervolgens de afvoer ook nog verstopt raakt …… Gelukkig heeft Perstorp ook een plaatselijke van Riel. Binnen twee uur na mijn telefoontje was hij er al, en in no time was alles weer "gefixt".

De trekkers moeten officieel geregistreerd worden. Daarvoor moeten we de registratiebewijzen van Nederland opsturen. Maar trekkers in Nederland worden niet geregistreerd en hebben geen kenteken. Wat nu? Op een antwoord zitten we al een hele tijd te wachten. Straks moet Rinus de weg op met de trekkers naar de akkers, hoe moet dat dan? Wat een gedoe hè. Rinus blijft er aardig nuchter onder. Hij heeft al een beetje de Zweeds mentaliteit te pakken. "Het kump zoas het kump".

Ach, en ik weet het wel, overal is er wel iets. Alleen voelen wij ons hier soms nog stagiaires op ons eigen bedrijf. Niets is vanzelfsprekend, alle regeltjes moet je nog leren. En er komen in het begin heel veel regeltjes op je af. Je wilt alles goed doen, maar dat valt niet altijd mee. Je moet ook maar afwachten of degene die jou de regels uitlegt, alles zelf wel zo goed weet. Maar we doen ons best, meer kan niet.

Maar de zon schijnt, de kachel brandt, we hebben brood op de plank en we zijn gezond, dus wat kan ons gebeuren. Oja, de laatste amaryllis ……. Prachtig!

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.