Mila mässan

Mila mässa http://www.milamassan.se/ is een beurs voor de boeren in Malmö waar we vandaag met zijn drietjes naartoe zijn geweest. Normaalgesproken een uur rijden (dik honderd kilometer) maar vandaag iets langer. Want we hebben in Zweden in de file gestaan! Dat is toch echt bijzonder (maar niet echt leuk). Er was een ongeluk gebeurd (dat weet je pas als je de verkeersinformatie op de radio hoort, of je er voorbij rijdt) en voordat de hulptroepen ter plekke waren, hadden wij al bijna een uur zo goed als stil gestaan.

De beurs was echt erg leuk. Wat in Nederland al lang niet meer kan staat hier gezellig naast elkaar. Koeien, paarden, schapen en een zeug met biggen. Er is een veekeuringswedstrijd. De kinderen lopen met het jonger vee en de volwassenen met de echte grote stieren.

En het meest bijzondere vond ik toch wel dat we de beurs binnenkwamen en meteen bij de eerste stand al werden aangesproken. De beste man had Rinus een maand of twee geleden op een zondagmiddag vanuit München opgebeld. Rinus is geïnteresseerd in Brown Swiss maar daar is hier moeilijk aan te komen, alleen de italiaanse stieren zijn gewild in Zweden. En daar is Rinus niet zo weg van, hij wil graag de Duitse Brown Swiss. Deze man verkoopt hoofdzakelijk Fleck Vieh maar wil ook wel Brown Swiss aan Rinus verkopen. (Je wilt toch iets aan de man brengen nietwaar.) Met hem hebben we het eerste half uurtje op de beurs al goed doorgebracht.

En daarna kwamen we nog meer “bekenden” tegen. Toch wel leuk hoor. Bij de stand van Skåneseminen (onze K.I.) hebben we staan kletsen met enkele mensen waar we de afgelopen maanden al kennis hebben gemaakt.

En Ugglarp (de slachterij waar onze koeien naartoe gaan), waar je normaal alleen telefonisch kontakt mee hebt stond er ook met een stand. En de man waar Rinus altijd met belt stond er ook toevallig. Het is dan echt leuk om even persoonlijk kennis te maken. En vlees om te proeven, uiteraard.

Södra, de bosbouwmaatschappij, stond er, met Laura Seehuesen, zij komt morgen hier om met Rinus door de bos te wandelen en te kijken wat er aangeplant moet worden en wat er gekapt kan worden. Dus ook met haar nog even gebabbeld. Ja, in het Zweeds, dat gaat steeds beter.

Een vereniging van oude tractoren hebben ze hier ook uiteraard. Dus speciaal voor Tonnie een trekkerimpressie.

En goede zaken zijn er ook gedaan. Rinus heeft een kunstmeststrooier gekocht. Afgelopen maandag zijn Daniël en Rinus al wezen kijken maar een offerte kreeg hij vandaag op de beurs. En meteen toegehapt. Levering al binnen twee weken dus mooi op tijd om het land op te gaan. (Ja, we zijn echt iets later dan in Nederland, we hebben nog steeds geen mest op het land kunnen uitrijden)

Het was een leuke dag, laat thuis, maar dat kwam ook omdat de heren maar bleven proeven van al het lekkers dat de standhouders te bieden hadden.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht, stage. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.