Maaien en inkuilen

En weer zijn we een ervaring rijker. Het inkuilen in Zweden gaat toch wel weer anders dan in Nederland. Hier wordt de ene dag gemaaid en de volgende ingekuild. Tenminste ….. dat is gebruikelijk. Nu komt er echter zo'n rare Nederlander die kunstmest op zijn land gaat strooien. Daardoor groeit het gras veel te hard. En veel gras droogt minder snel. Dus het inkuilen gaat wat langzamer dan ze hier gewend zijn.

Vorige week maandag is er 30 ha. gemaaid en dinsdag in grote balen gegaan. Deze balen werden 's avonds al gebracht. Sommige balen waren zo nat dat het water eruit liep (en loopt). Dat is niet echt bevorderlijk voor de smaak en houdbaarheid. Deze balen worden nu meteen al aan de koeien gevoerd.

Afgelopen vrijdag en zaterdag is er 70 ha. gemaaid en zaterdag is er een begin gemaakt met het inkuilen. Ook toen zijn ze toch maar even gestopt met inkuilen, het gras was nog te nat. Mikael heeft zondag op enkele percelen de zwillen gedraaid zodat het nog een beetje kan opdrogen. Te droog mag ook niet. Het gras zal nooit zo droog als in Nederland ingekuild worden. Dat heeft te maken met de manier van voeren in de winter. Het krachtvoer moet aan het nog vochtige kuilvoer plakken, zodat de koeien alles opeten en niet alleen het lekkere krachtvoer eruit gaan zoeken.

BILD0186 
Hier is een grote shovel bezig de kuil aan te rijden en het gras te verdelen. Omdat de ondergrond niet verhard is wordt er over de hele breedte en lengte plastic uitgelegd.

BILD0192 

BILD0191 
Weer wordt een vracht gras gelost. Er wordt met maar één tractor en één opraapwagen gewerkt. Ook dat kost heel veel tijd. De verschillende percelen gras liggen niet dichtbij. Sommige stukken liggen wel 20 minuten rijden hiervandaan. Dus voordat die ene tractor terug is met zijn vracht zijn we een uur verder.

BILD0195 
BILD0197 
Maar uiteindelijk kan Rinus voor de laatste keer de zijkanten aanrijden. Dan komt Mikael terug en samen dekken ze de kuil met plastic af. Net op tijd hebben ze het plastic erover. Het begint vreselijk te onweren en in de stromende regen (echt, het kwam met bakken uit de lucht) houden ze het plastic vast zodat de kraan de kuil kan ondergooien met zand. 's Nachts om half één is de klus eindelijk geklaard. De laarzen vol water en helemaal doorweekt (dit is nog een understatement)komt Rinus binnen.

Dinsdag wil ik graag alles op de weblog zetten maar door het onweer hebben we geen internetverbinding. Ook de telefoon ligt eruit. Er blijkt ergens een breuk in de kabel te zitten en er wordt aan gewerkt. Internet werkt, maar langzaam. De telefoon doet het niet, alleen mobiel zijn we bereikbaar.

Dinsdag en woensdag hebben we nog schitterend zomerweer gehad, vandaag is het 10 graden koeler dan gisteren. Het regent de hele dag al een beetje, groeizaam weer dus. Mijn boer is erg tevreden, hij denkt alweer aan de volgende snee.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Maaien en inkuilen

  1. Tom Schutte zegt:

    Kent Mikael die twee NLse woordjes al: “rare Nederlander”?

  2. Annet zegt:

    Nee, ze zijn hier heel beleefd. Rinus bossen! Maar achter onze rug om…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.