Melken met hindernissen

Vrijdagmiddag is het dan zover. DeLaval is klaar met één kant 8-stands visgraat (dat klinkt). Om te testen halen we op tijd de koeien naar huis en één van de monteurs blijft voor het geval zich nog iets onvoorziens voordoet. BILD0263
En dat is maar goed ook. Twee van de 8 melkstellen werken niet goed. De eerste 8 koeien die we in de melkstal hebben gekregen, mogen er weer uit. Een rondje door de stal en opnieuw de melkstal in. Nu om echt gemolken te worden.BILD0266
Dit is onze service monteur. Hij komt altijd met zijn hondje Lexus. Lexus en Noa zijn al dikke maatjes. De houten balk die je ziet is om het oude gedeelte wat er nog staat te stutten. Zo staan er nog een paar stutten in de melkstal. Dat maakt het melken niet makkelijker, één van de tijdelijke hindernissen waar we omheen moeten manoeuvreren.

BILD0265
Ook Mikael is vrijdag de hele dag aanwezig geweest. Ook 's avonds met het melken heeft hij geholpen de koeien de eerste keer naar binnen te krijgen. Over het algemeen viel het mee, met een beetje zachte dwang wilden de meesten wel naar binnen. Ze moeten anders staan dan ze gewend zijn. Dichter bijelkaar, met het achterwerk naar ons toe en de kop dus de andere kant op. Dat is niet altijd even makkelijk. Om het gewenningsproces te verkorten melken we dus nu alleen maar aan de "nieuwe" kant. Duurde het melken vrijdagochtend nog 3 uur met alleen de "oude" kant van 4 melkstellen. Nu waren we pas om half tien klaar. Toen moest ik nog de kalveren voeren en Rinus de koeien. Na tien uur waren we binnen.

Zaterdagochtend ging het al iets vlotter. Wij hebben het dan over een snelheidsrecord. (En we hopen er voorlopig elke dag één te breken.) Half zes begonnen en om half tien zaten we al aan het ontbijt. (De koffie kon er zo achteraan.) Zaterdagavond, om kwart voor vijf begonnen en om negen uur al binnen. Dat is een uur eerder dan de dag ervoor. We gaan vooruit. De koeien komen al iets makkelijker naar binnen en een paar hebben al door hoe ze moeten staan. In Raalte kregen de koeien krachtvoer te eten, hier niet. Geen lokkertjes dus, ze moeten gewoon zelf de melkstal in willen.BILD0264

Dan komt de zondagochtend, alles verloopt eigenlijk vlekkeloos. Weer iets makkelijker laten de koeien zich naar binnen sturen. Er zijn er al een paar die zelf naar binnen lopen.

Totdat we een koe missen. 's Nachts zijn de koeien lekker buiten geweest en ééntje heeft kans gezien er tussenuit te piepen. Dus ga ik op zoek. Net in de verste uithoek ligt mevrouw (bijna niet te vinden in het lange gras) met zoon. Aha, dat hadden we al gedacht. Ik mag niet bij het kalf komen en moeder laat zich niet naar huis sturen. Dan Rinus maar met de trekker. Het kalfje ophalen en moeder naar huis sturen. Dan kan ze nog even gemolken worden en weer met de kudde naar buiten. Helaas dus geen record vandaag, misschien vanavond? Weer zijn we tegen koffietijd binnen voor ons ontbijtje. Wel lekker, met een eitje! We hebben het wel weer verdiend.

Maandag wordt de andere kant eruit gesloopt en als alles zo snel gaat als vorige week zouden we dinsdagavond voor het eerst aan twee kanten kunnen melken.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in verbouwen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.