Melken met hindernissen 3

Sinds woensdagavond kunnen we beide zijden van de melkstal gebruiken. En dat gaat de ene keer wat beter dan de andere. Ook omdat het nu zo warm is en er een echte vliegen explosie heeft plaatsgevonden zijn de koeien niet echt rustig in de melkstal. Er wordt wat afgeschopt. Soms zo hard dat de melkstellen je om de oren vliegen. En dit letterlijk, de stukken vliegen eraf. En als je verwacht dat het na enkele dagen wat rustiger zal worden, vindt één koe het welletjes en gaat er tijdens het melken gewoon vandoor. Die wordt gewoon weer opgehaald en moet nog een keer in het gelid staan. Maar dan is onze melkcomputer eigenwijs en vindt dat deze koe al gemolken is. Mag niet nog een keer. Er zal vast wel een code zijn om dit verbod op te heffen maar zo ver zijn wij in onze cursus ALPRO nog niet gekomen. Dan toetsen we maar een nummer van een andere koe in (die dit keer niet gemolken werd omdat ze binnenkort droog moet) en dat vindt de computer gelukkig wel goed.BILD0295Hier wordt een rijtje koeien even goed in de rij gezet. Er is er vaak één die te ver naar voren duwt. Die moet even weer achteruit.

Inmiddels zien we al wel wat winst in de totale melktijd. Met het oude systeem konden we het in 2 uur, maar dan mocht er niets tegen zitten. Nu kunnen we (ondanks dat de koeien nog niet zo erg willen) al binnen 1 uur en 3 kwartier klaar zijn. Alleen het melken hoor, daarna moet er nog schoongemaakt worden (meer melkstellen dus dat duurt iets langer dan eerst) de stal moet uitgespoten (minder hoeken en obstakels dus dat gaat weer sneller) en de koeien en kalfjes gevoerd. 
BILD0296Het is wel vol in de melkstal, dat zal in de winter niet koud zijn met 16 warme koeienlijven dicht op elkaar. Ik moet er zelf wel erg aan wennen. Veel lawaai en het is echt hard werken.

Als we een rare dag gehad hadden met veel drukte dan was melken vaak het rustpunt van de dag. Even relaxed de koeien melken, want sneller ging het toch niet. Nu niet meer, het is flink aanpoten. En opletten dat er geen gekke dingen gebeuren aan die kant waar je nu net niet naar kijkt.

We hoeven niet naar voren te lopen om het poortje open te doen, maar dan zul je zien dat de voorste koe niet weg wil en dus toch een beetje aansporing nodig heeft. Dan loop je weer naar achteren om de rest ook weg te sturen en weer naar voren omdat nummer 2 blijft staan. Zo maken we heel wat kilometers in een melkput van pakweg 10 meter. Dus ook voor ons en niet alleen voor de koeien is het wennen.

Op dit moment melken we 80 koeien. Dat past mooi, 10 x 8. Volgende week zijn het er 77, dan hebben we er weer 3 drooggezet. In augustus verwachten we weer zo'n 20 kalfjes en in september ook. Dus kan er dan flink gemolken worden.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in verbouwen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.