Water

Water, het is zo vanzelfsprekend, je draait de kraan open en je vult je glas met het wonderlijke vocht. Zonder kunnen we niet leven. Wij niet, en onze beesten ook niet.

Onze grotere kalveren en de pinken die nog niet drachtig zijn lopen in een weiland op zo'n 3 km afstand. Net te ver om ze te kunnen zien. Bij dat weiland is geen sloot of waterpoel dus moet Rinus zo om de dag water brengen. Daar hebben we een grote plastic container voor in een ijzeren frame. Dat kan zo met de paletvork aan de trekker opgetild worden. Gevuld met 1000 liter gaat hij dan op weg. BILD0301

Laatst ben ik met hem meegeweest en heb een kleine reportage gemaakt. Klik hier om het filmpje te bekijken.

En zo wordt voor de koeien ook elke dag de watervoorraad bijgevuld in de weilanden waar verder geen drinken voor ze is. De koeien hebben ook nog een andere watertank. Zij zijn ook met meer en drinken nog veel meer. Die kunnen samen wel 2000 liter op. 's Nachts lopen ze in het weiland achter de stal. Om te drinken komen ze dan gewoon even binnen.

De kalfjes die buiten lopen hebben ook hun eigen waterbak. Daar ligt een slang in die aangesloten is op de waterleiding in de kelder. Dus elke dag even de kraan aan om ook hen van water te voorzien.BILD0210
Zo gaat er heel wat water door op een dag. En dan is dit alleen nog maar het drinkwater. Hoeveel water verbruiken we eigenlijk om alles schoon te maken. De melkstal, de leidingen, de tank …… Een watermeter hebben we (gelukkig) niet. Het water komt allemaal uit onze eigen bron. Wat zijn we toch eigenlijk rijk om altijd de beschikking te hebben over een onbeperkte voorraad water.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.