De dagen vliegen voorbij

Het laatste bericht was van oktober. Intussen is de maïs eraf, Chris jarig geweest, Heiko een paar dagen hier geweest, heel veel materiaal voor de nieuwbouw gebracht, de mestschuif in de ligboxenstal gerenoveerd, een nieuwe melktank gebracht en het gewone werk ging ook maar door. De hele week kon ik niet inloggen in weblog en geen berichten plaatsen. Zo lopen jullie wel achter bij alles wat hier gebeurd.

Dus begin ik bij het begin. Nog net in oktober (zaterdag de 29ste) hebben we maïs gehakseld. De hele dag reden de wagens hier af en aan. Het land was nog steeds erg nat en er is meer dan een hectare maïs blijven staan. De maïs wordt in een soort worst geduwd. Wel makkelijk want die ronde worsten kun je eigenlijk overal neerleggen. Twee van die worsten liggen naast het kuilvoer en twee naast de stal. Nog een week wachten en dan beginnen we de maïs te voeren.

Dinsdag 1 november is Heiko vroeg uit Groningen vertrokken en was om half 3 hier. We hebben hele gezellige dagen gehad. We zijn zelfs wezen shoppen in Väla, een heel groot overdekt winkelcentrum met 160 verschillende winkels. Melanie, als jullie de volgende keer komen moet het één dag regenen, gaan we lekker winkelen. De jongens moesten nog mutsen en handschoenen voor de winter (die vast wel komt) en ik heb in een knutselwinkel weer het één en ander gevonden om in mijn weinige vrije uurtjes toch nog bezig te zijn. Heiko heeft zijn dagen gevuld met het maken van een trapje voor in hun nieuwe tuin. Alles op maat gezaagd en de gaten al voorgeboord zodat hij zijn eigen HEIKEA bouwpakket mee naar Groningen kon nemen.

Vrijdags was Chris jarig, 15 jaar alweer. Voor ons extra fijn dat Heiko er nog was. Gabriel een vriend van Chris bleef slapen (nou ja slapen ……). Zaterdag ochtend is Heiko weer vroeg naar Nederland vertrokken. Jammer dat Yvonne geen vrije dagen meer had.

Deze week heb ik extra schoongemaakt op de boerderij. De kalverboxen allemaal extra stro, het tanklokaal een extra sopje. Want we hadden gisteren controle van de Skånemejerier. Vergelijkbaar met de vroegere KKM controle in NL. Alleen gaan ze hier nog iets verder. Ook het bemestingsplan willen ze zien en zowiezo de hele administratie, behalve de financiële administratie. Maar gelukkig was alles in orde. We hebben vanzelfsprekend nog enkele tips gekregen die we ter harte zullen nemen. Ook al zien we het nut er niet echt van. Zo moeten we een productinformatieblad ophangen van DeLaval over de schoonmaakmiddelen die gebruikt worden. Ach, het is een kleine moeite en als we ons dan indekken tegen eventuele moeilijkheden met de verzekering, prima toch.

Er werd geen opmerking gemaakt over de huisvesting van de kalfjes. De paardenstal puilt intussen uit. 23 stuks heb ik er nu ondergebracht. 2 stiertjes die dus binnenkort weer verdwijnen, maar nog 2 pinken in de stal die nog moeten kalven. Dan is er even een afkalfpauze. Maar tot de nieuwe stal klaar is moeten we er nog meer dan 20 onderbrengen. Dus hebben we een kleine boogstal gekocht. Die is verplaatsbaar en met hekken erom en een voerplaats in het midden hebben we weer plaats voor zo’n 20 kalveren om lekker buiten te spelen. Als de boogstal niet meer nodig is voor de kalfjes gaan we hem gebruiken om het zaagsel in op te slaan.

En er staat een nieuwe (gebruikte) melktank met koeling op het erf. Want meer koeien melken betekent meer melk en dan zal de tank te klein worden. De tank die er nu staat is van 1983. De tank is prima maar de koeling heeft zijn tijd echt wel gehad. Een echte stroomvreter en bovendien duurt het heel lang voor de melk gekoeld is. Op 22 november wordt de tank geplaatst. De oude tank wordt op een aanhanger geplaatst en kan in de zomer dan dienen als watervoorraad voor de koeien die buiten lopen.

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

2 reacties op De dagen vliegen voorbij

 1. Ina Noordkamp zegt:

  Hallo familie

  Wat hebben jullie in een jaar al veel bereikt. Ook keihard gewerkt.
  Petje af voor jullie. Meestal volg ik jullie weblog. Zo weten we hoe het bij jullie gaat en soms hebben we veel plezier zoals jullie het opschrijven. Het is net of we er bij zijn. Wij hebben nu een website dan kun je ons ook een beetje volgen.
  http://www.maisbalen-persen.nl
  Heel veel goeds toegewenst en vooral blijven schrijven.

  Groetjes Geert en Ina, Hendry, Sharon, Bianca

 2. Geert en Ina zegt:

  Hallo familie

  Hier vliegen de dagen ook voorbij.
  Leuk dat ik jullie weblog weer kan ontvangen.
  Petje af voor wat jullie in een jaar bereikt hebben.
  Wij hebben ook een website dan kun je ons ook een beetje volgen.
  http://www.maisbalen-persen.nl
  Heel veel groetjes Geert en Ina, Hendry Sharon en Bianca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.