Griep

Sinds zaterdag heerst er griep op de boerderij. Niet de boer of de boerin en niet de kleine boertjes zijn ziek, maar de koeien. Het begon zaterdag met een paar zieke koeien. Zondag waren het er al meer en maandag hebben we de veearts laten komen. Snotneuzen, hoesten, niet willen eten, minder melkgeven en vooral allemaal diarree. Eén van de koeien had zelfs bloed in de mest. Het lijkt wel dysenterie. Nu is meer dan de halve veestapel helemaal van slag. Koeien die vorige week nog 30 liter melk per dag gaven geven nu nog 3 liter. Het is echt om te huilen. Volgens de veearts is het winterdiarree en gaat het met een week weer over, maar nu is het alleen maar zielig. Honderd hoopjes ellende staan er in de stal. Nee, honderd is overdreven, want er zijn er ook een aantal die (nog?) nergens last van hebben. Dat zijn veelal de oudere koeien. Hoewel er ook een oude dame bij is die wel heel ziek is.

En wat waren we vorige week trots dat we over de 5000 liter gemolken hadden. 5100 liter melk zat er op 8 december in de tank. Melk van 4 keer melken. Dat was tot dan toe ons record. Laag celgetal, goed in vet en eiwit, echt iets om trots op te zijn en dan krijg je dit…. Wat een strop en niet alleen financieel. We hopen maar dat het echt bij een week blijft en dat dan de koeien weer beter zijn, want dit is echt niet leuk. Alles, maar dan ook alles zit onder de koeienpoep bij het melken. Het spuit door de melkput, van voor naar achteren. Telkens kun je de melkstellen en jezelf schoonspuiten voor de volgende groep binnen kan komen.  Ik hoop toch echt dat morgen de eerste zieke een beetje verbetering laat zien. Hopen jullie met ons mee?

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

4 reacties op Griep

 1. Wilma en Thom zegt:

  Dat is best heftig zo’n griepaanval, zielig voor de koeien en zeker ook niet fijn voor jullie. We duimen met jullie mee dat het binnen een week weer over is.
  Groeten uit Son

 2. Heiko zegt:

  Wij hopen ook met jullie mee!!

  x

 3. de Wolfjes zegt:

  Wij hopen voor jullie dat dit maar gauw over mag gaan en dat er snel weer weken van 5000 Liter aankomen!

  Sterkte!!

 4. Christien zegt:

  In nederland waart ook een koeiengriep rond. Gelukkig niet bij ons. Kijk maar eens op de site van de Stentor
  Zelf ook weer opgeknapt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.