Gelukkig nieuwjaar

Iedereen een gelukkig nieuwjaar toegewenst.

2011 hebben wij heel raar afgesloten en 2012 is nog gekker begonnen.

Het begon op eerste kerstdag. Toen vonden we ’s ochtends een tweeling in de stal. Die waren van een koe die eigenlijk nog niet had moeten kalven. Een stiertje en een vaarsje, dus hebben we ze Jozef en Maria genoemd. Allebei heel klein, Maria nog kleiner dan haar broertje. Rinus dacht niet dat ze het zou overleven, maar na wat warme melk uit de fles kikkerde het dametje toch wat op. De dag ervoor hadden we eindelijk 10 kalfjes uit de paardenstal verhuisd naar een kleine boogstal buiten. Die boogstal hadden we al in november gekocht. Die zouden we met Mikael (en zijn familie) in elkaar zetten. Maar Mikael werd ziek en de stal bleef liggen. Dus hebben we in de week voor kerst de timmermannen maar gevraagd het ding in elkaar te zetten. En gelukkig maar, ons was het met z’n tweetjes (als we er al tijd voor hadden gehad) nooit gelukt. Met 4 man zijn ze twee en een halve dag bezig geweest. Na het verhuizen van de kalfjes hebben we een box leeggemaakt en de rest zouden we na de kerst doen. Mooi niet dus. Eerste kerstdag moesten alle kalfjes eerst verhuizen naar andere plekken om plaats te maken voor Jozef en Maria. En dan moeten ook de boxen schoon, dus uitmesten geblazen.

’s Middags willen we op tijd gaan melken, maar weer komt er een kalfje tussen. Bijna twee keer zo groot als Jozef dus heet hij Goliath. Daar is gelukkig nog wel plaats voor in de herberg. Tweede kerstdag is rustig. Dinsdags weer een kalfje. ’s Woensdags gaan we een paar koeien uit de wei halen om lekker in de stal wat beter voer te eten voor ze moeten afkalven. Dat doen we een week of twee voor het tijd is. Je raad het al, een van die koeien heeft al gekalfd. Weer een tweeling, weer een stiertje en een vaarsje, nog kleiner dan Maria en Jozef. Het zijn net hertjes, helemaal bruin. De moeder was wel zo slim om in de schuilhut te kalven, dus lagen ze warm en droog. Maar voor de hut was het een grote modderpoel. Daar konden we niet lopen, de laarzen zogen zich helemaal vast in de modder. Terug in de stal heeft er een pink gekalfd. Dat waren dus 7 kalfjes in 4 dagen. De paardestal is weer helemaal vol.

De jaarwisseling hebben we heel rustig doorgebracht. Lekker met zijn viertjes, vuurwerk afsteken. Onze Noa is er niet bang voor, die denkt vast dat de jagers rondlopen.

Het nieuwe jaar begon met een vervelend telefoontje uit Nederland. (O)pa Nijkamp is niet helemaal in orde en moet naar het ziekenhuis. Dan is het echt heel naar dat je zo ver weg zit en er niet even heen kunt.

Maandag 2 januari, we kunnen niet melken. Telkens als de pomp aanslaat vallen de melkstellen naar beneden en is alles uit. DeLaval gebeld en later een elektricien. Eindelijk om half negen kunnen we beginnen. Er zijn een aantal koeien bij met meer dan 30 liter. Dat is een hele prestatie maar eigenlijk niet helemaal eerlijk nu we zo laat begonnen zijn. Onze nummer 17 heeft normaal al meer dan 50 liter per dag. Nu hebben we 33,9 liter op de meter staan. Ben benieuwd wat ze vanavond heeft.

Op het moment melken we 91 koeien en lopen er 98 koeien in de stal. Van die 7 die we niet melken zijn er twee pinken die niet drachtig zijn geworden. Zij mogen even iets vetter worden voor ze weggaan naar het slachthuis. De andere 5 moeten binnenkort afkalven en mogen in de stal om te wennen aan de routine bij het melken. Dan kun je ze alvast af en toe aaien en vastpakken. Van de 91 koeien die we wel melken hadden we gisteren een opbrengst van meer dan 5500 liter in de tank. Echt een absoluut record. Dat betekent 30 liter per dag per koe, en dat is een hele prestatie. Zeker nadat ze zo ziek zijn geweest. Enkele koeien komen niet meer aan de melk zoals voor de griep. Die mogen waarschijnlijk iets eerder in de droogstand.

Om half twaalf zitten we eindelijk aan de koffie. Ontbijten hebben we afwisselend gedaan en onze jongens ook maar iets eerder uit hun bed getrommeld om te helpen. Zodat de koeien toch maar zo snel weer door de stal kunnen lopen en gaan liggen als ze willen.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

2 reacties op Gelukkig nieuwjaar

  1. Alex :) zegt:

    haha leuke namen voor die kalfjes!
    verder alles goed?? 😛

  2. Tom Schutte zegt:

    Leuk om te lezen over jullie bijbelse vee-uitbreidingen.
    Groetjes, Tom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.