zo'n dag als vandaag

Voordat we naar Zweden gingen verhuizen hebben mij heel veel mensen gevraagd: “Annet, wat ga jij daar nu doen?” Want ik was geen boerin en van het boerenwerk had ik echt geen verstand. Maar al doende leert men en nu, na ruim een jaar, zit er al een aardige routine in de dagelijkse werkzaamheden. Dat wat ik toen zei: “Ik ga met pensioen, lekker schilderen en knutselen, de B&B opstarten”, daar is nog niets van terecht gekomen. Hieronder volgt een dag uit ons leven, donderdag 16 februari 2012.

’s Ochtends om 5 uur gaat Rinus’ wekker. Hij staat op om de voorbereidingen voor het melken te treffen. Ik hoor zijn wekker helemaal niet en blijf dus nog lekker even liggen. Half 6 gaat mijn wekker en om kwart voor 6 staan we samen in de melkput. Op een doordeweekse dag ga ik tegen kwart voor 7 even naar binnen. Kijken of de jongens al wakker zijn. Nu, in de winter, ligt er teveel sneeuw op het bospad dus breng ik de boys met de auto naar de schoolbus. Straks, als de sneeuw weer weg is,  vertrekken ze om 7 uur met de fiets door het bos naar de bushalte 2 km verderop.

Als ik weer terug ben help ik Rinus weer verder met melken. Meestal staan net de laatste koeien klaar om gemolken te worden. Na het melken maak ik de boel schoon terwijl Rinus de boxen schoonmaakt en eventueel nieuw zaagsel bijstrooit. Dan is het tijd voor de kalfjes, de kleintjes krijgen hun portie melk en de groten voer en water. Al het water moet met emmers naar de paardenstal worden gebracht. Tien grote emmers water om melk van te maken en de waterbakken te vullen.

Het voer in de stal wordt aangeveegd, de melkput schoon gespoten en dan is het tijd voor ontbijt. Meestal is het dan al half 9. Maar soms ook wel een uurtje later, zoals vandaag, als er 2 nieuwmelkte koeien zijn die iets meer tijd kosten, 2 kalfjes de fles moeten en de KI ook nog even tussendoor komt. Dus drinken we gauw een kop koffie na het ontbijt. De kachel moet worden aangestoken en ik bak het brood voor vanavond.

Vandaag staat op de planning om de pinken uit Hagstad naar huis te halen. Mikael is onze koeienfluisteraar, dus komt hij even helpen. Het gaat redelijk snel, om iets over 12 hebben we alle beesten thuis. Voor we wegrijden nog even een was in de machine gestopt.

Maar van eten koken komt vandaag helemaal niets, ik heb de kachel aan de kook. Alles vol stoom in de kelder. De stoppen zijn doorgeslagen en de ventilator doet het dus niet meer. Gauw water bijvullen en kijken waar het probleem zit. Probleem opgelost, alles werkt weer. Dan maar even een pizza in de oven. Terwijl de pizza gaar wordt gaat Rinus de koeien die buiten lopen een grote baal voer brengen.

Bijna half 2, eten, afwassen en tussendoor water naar de koeien en kalveren die nog buiten lopen. Dat doen we met een grote slang vanuit de kelder. ’t Is een heel gesleep, want vanwege de vorst moet telkens die zware slang weer naar de kelder. Rinus is in de stal geweest, heeft het voer nog een keer aangeveegd. En hij vult nu de voermengwagen voor vanavond. Voor die tijd moet hij eerst het zand van de kuil afmaken. Dat betekent eerst een half uur sneeuw scheppen en dan het zand eraf. Pas dan kan hij bij het voer.

Hé, het is al kwart over 2, Chris moet opgehaald. Hij is op donderdag eerder vrij en dan rijdt er geen schoolbus. Even op en neer naar Perstorp. Noa gaat mee, gezellig op de achterbank. 3 uur weer thuis, koffie zetten en een nieuwe was draaien.

Nu hebben we echt even pauze, tijd om de post door te nemen en naar de mail te kijken. Rinus gaat om kwart voor 4 weer de stal in. Ik ga Robert van de bushalte halen.

De grotere kalveren in de paardenstal krijgen nog een keer voer en water. Omdat ik vandaag geen hok heb kunnen uitmesten strooi ik nog maar wat extra stro in de boxen van de kalfjes. Morgen maar 2 hokken schoonmaken.

En dan is het weer tijd om te gaan melken. Het hele ritueel van vanochtend herhaalt zich. Het verschil is nu dat ik begin met melken en Rinus eerst de koeien voert met de voermengwagen. Noa helpt mee de koeien opdrijven. Zij stuurt de koeien die nog met de kop door het voerhek staan allemaal weg. Ook Robert helpt vanavond mee. Hij begint vast bij de kalfjes het oude voer weg te halen en de kruiwagens te vullen met voer. Genoeg voor de avond en de volgende morgen.

Kwart voor 5, de melkmachine gaat aan en om half zeven weer uit. 89 koeien hebben we gemolken. Tussendoor heeft Rinus nog een koe een infuus gegeven tegen melkziekte. De kalfjes worden weer gevoerd en om kwart voor 8 is het mooi geweest. Dan vinden we dat we klaar zijn voor vandaag.

Chris heeft de tafel gedekt, we eten nog een boterham en kijken “De wereld draait door”, ons favoriete programma op de avond. De mannen spelen hun spelletjes op de computer of X-box en ik was af en bak een brood voor morgenvroeg. Ook werk ik nog even de weblog bij. Leuk, er staat een reactie van Stephanie.

Om half 10 gaat Rinus nog even bij de koeien kijken en dan is het echt genoeg geweest voor vandaag. 10 Uur ligt iedereen in bed. Morgen is er weer een dag.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

5 reacties op zo'n dag als vandaag

 1. christien zegt:

  Dat het allemaal in 1 dag past he !

 2. henny zegt:

  heel herkenbaar allemaal, wij hebben ook een melkvee bedrijf maar dan in nederland.

 3. adalagarden zegt:

  Ja, op een boerderij is altijd werk.

 4. henny zegt:

  wij brengen het water met de kruiwagen naar de kalfjes. In de kruiwagen ligt een speciale plastic zak waar 80 liter in past. Er zit een dop in de zak waardoor je kan vullen met een tuin slang en waaruit je kan gieten in de waterbak. te koop bij Agragi voor 17,50 euro.
  scheelt heel wat heen en weer lopen!
  groetjes

  • adalagarden zegt:

   Goed idee! Maar als de kraan in de stal eindelijk ontdooit is (de vorst zit blijkbaar nogal diep in de grond) moet er alleen nog heet water mee naar de stal. En we hopen natuurlijk dat de nieuwe stal gauw af is. Dan is het ook met het handmatig afmesten van de hokken gebeurd. Wat een zaligheid!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.