voer kopen

Vorige zomer hebben we meer dan 150 balen voer laten maken van het gras en we hebben ook nog ruim 200 balen gras bijgekocht. Maar met al dat vee buiten zijn we er al bijna doorheen. En balen voeren is toch het makkelijkst. Dus is Rinus naar onze loonwerker gereden. De gebroeders Arvidsson hebben niet alleen een loonwerkersbedrijf wat nog in de kinderschoenen staat, maar handelen ook in stro en veevoer in balen.

Van een loonwerkersbedrijf in Zweden moet je je niet teveel voorstellen. Het is hier heel gebruikelijk om heel veel zelf te doen. En als je dan iemand extra nodig hebt bij het inkuilen vraag je een buurman met een opraapwagen. Maar zo langzaam komen ook de Zweedse boeren erachter dat al die machines zelf kopen toch ook wel erg duur is. Daar proberen de gebroeders Arvidsson nu op in te spelen. Ze timmeren goed aan de weg en vragen Rinus altijd het hemd van zijn lijf over hoe loonwerkers in Nederland werken.

De Arvidssons maaien voor ons al het gras en kuilen het ook in. Rinus heeft er eigenlijk geen werk mee. Hooguit draait hij de zwillen een keer om als het toch te nat lijkt te zijn.

Gisteren is Rinus dus naar de gebroeders toegereden om eens te kijken wat voor voer ze te koop hebben. “Och, och, wat een pröttel”, zei hij toen hij terugkwam. “Alle machines staan buiten her en der verspreid over het erf.” Beide gebroeders zijn aanwezig en vertellen hem dat ze graag een grote schuur willen bouwen om alles binnen te kunnen stallen. Samen lopen ze naar de opslag van de balen voer. Ze hebben 3 verschillende soorten liggen. Twee zijn Rinus te fijn van structuur maar de derde ziet er goed grof uit. Prima om de droogstaande koeien te voeren. Dan moet er even gehandeld worden over de prijs. De balen met de fijne structuur moeten 300 kronen per stuk kosten en de grove 350 kronen. “Wat?” zegt Rinus: “Ik hoef jullie nieuwe schuur toch niet te betalen?” De heren Arvidssons komen niet meer bij van het lachen. Heerlijk, als je na een jaar in Zweden al grapjes kunt maken.

Maar hij heeft er wel 25 kronen per baal afgekregen en ze worden nog thuisbezorgd ook. Dat is dan weer echt Nederlands.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

Een reactie op voer kopen

  1. Jan zegt:

    Het is dus nog wel een echte hollander
    graag veel goeds voor weinig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.