Wachten op de verhuizing

De kalveren wachten om te worden verhuisd naar de nieuwe stal. Buiten in de “windtunnel” staan de (inmiddels grote) kalveren sinds december op stro. Telkens komt er een baal stro bij, maar uitmesten kan niet, dus zo groeien ze wel erg hard. Tot februari/maart was het geen probleem. Toen hebben Rinus en Mikael de voerhekken op klossen gezet, want ze konden er bijna overheen stappen.

Waar je naast de waterbak tegenaankijkt is geen voer maar mest. Aan de voorkant minstens 80 cm en in het midden van het hok wel een meter. Daar staan de grootsten al met de rug tegen de balk. Je ziet dat de waterbak op een aantal pallets staat, zo kunnen ze toch bij het water.

Ook in de paardenstal groeien de kalveren uit de paardenboxen. De oudsten zijn van augustus en kijken me bijna recht in de ogen. Zo groot zijn ze al geworden. Er is bijna geen plaats meer om opzij te gaan als er uitgemest moet worden (bijna elke dag). En de bakken voor het voer zijn veel te klein. We moeten ze eigenlijk nog vaker dan 4x per dag gaan voeren.

En dan is het eerste kalfje van Ferdinand vandaag geboren. Een schattig Hereford stiertje.

Dit is de eerste van de 4 Herefords die we de komende maand verwachten. Verder zijn er nog 16 koeien die eind april en in mei een kalf moeten krijgen. Maar de nieuwe stal is er klaar voor.

De Kalvamma (een kalverdrinkautomaat) wordt volgende week aangesloten. Ik hoop dat we even een korte cursus krijgen.  Want het lijkt allemaal erg ingewikkeld. De kalfjes krijgen geen transponders om. Wij hebben gekozen voor electronische oornummers. Die worden in Nederland wel bij schapen en geiten gebruikt, maar niet bij runderen. Hier wel en dan vooral bij mestvee. Hoef je niet zo te staren om de oornummers te lezen, dat kan een handig apparaat voor je doen. Wij hebben clips aangeschaft, als de kalveren geen melk meer hoeven, kan de clip van het oormerk afgehaald worden voor het volgende kalfje.

En alle nieuwe kalverboxen wachten op de nieuwe kleine bewoners. De deurtjes staan al uitnodigend open. Stro erin en laat maar komen die kalfjes.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

Een reactie op Wachten op de verhuizing

  1. jan zegt:

    nou waneer is de verhuizing of wordt het geduld nog langer opde proefgesteld
    wie verlangt het hards jullie of de kalveren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.