verhuiskriebels

We hebben de verhuiskriebels helemaal te pakken. 

Eindelijk zijn de laatste kalfjes uit de paardestal naar de nieuwe stal verhuisd.

 

Begin van de week zijn de droge koeien van weiland verhuisd. Zij hoefden alleen maar de weg over te steken naar “Klein Zwitserland”. De drachtige pinken mochten nog een paar dagen op hetzelfde stuk blijven lopen, maar sinds woensdag lopen die tussen de melkkoeien om te wennen. En dat is wel nodig want ineens 12 pinken erbij geeft een heleboel stress in de stal. Als 4 pinken tegelijk de melkput in willen passen er wel 10 koeien achter elkaar in plaats 8. Maar voor ze de volgende maand afkalven zal de meeste stress er wel uit zijn. Dus ook daarvoor moest de veewagen achter de trekker en de pinken in 2x worden weggebracht.

Toen de pinken verhuisd waren, was dat stuk land naast het huis eindelijk weer helemaal leeg. De hele winter hebben we daar koeien ingehad. Dat is het land wel aan te zien. Nog altijd werden de beestjes bijgevoerd omdat het gras geen kans kreeg om te groeien. En op hele grote plekken staat helemaal geen gras. Alles vertrapt. Nu krijgt het land even de tijd om weer op te knappen.

Gisteren hebben we 3 pinken van net 1 jaar oud uit de nieuwe stal verhuisd naar de wei achter ons huis. Deze dametjes hebben wel in de iglo gelopen en de “windtunnel”, maar echt buiten waren ze toch nog niet geweest. Als ze zich netjes weten te gedragen worden zij ook naar de zomerweide in Bälinge gebracht. Eén van die drie is “Lisanne”.

 

En dan mochten de eerste twee kalfjes uit de eenlingboxen naar de grote diepstrobox. Wat een feest. Ze dansen en springen dat het een lieve lust is. Toen hebben we de twee kleinsten (een tweeling van eind januari) bij de ligboxen weggehaald en ook maar in het stro gedaan. Daar passen ze beter tussen. Deze laatste verhuizing ging zonder de veewagen. De kalfjes huppelen gewoon door de stal. Schattig om te zien.

Zijn we nu klaar met de verhuizerij? Nee, nog niet helemaal. In de jongveestal lopen een aantal pinken die hopelijk drachtig zijn. Is dat het geval gaan ze naar de zomerweide en halen we daar weer een aantal pinken naar huis zodat die ook drachtig worden. Niet van Ferdinand dit jaar maar via KI, dus krijgen we dan kalfjes die we zelf mogen houden.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht, stage. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.