kalverdrinkautomaat

Wat een lang woord, voor je het hebt uitgesproken zijn de kalfjes al klaar met drinken. Vorige week maandag hebben we de automaat in gebruik genomen. Er ging een halve dag studie en inrichten aan vooraf. Zo’n apparaat is toch tamelijk ingewikkeld. Gelukkig was DeLaval Nederland zo vriendelijk ons een Nederlandse gebruiksaanwijzing te sturen. Die hebben we niet uitgeprint, maar de laptop meegenomen naar de stal. Het zijn namelijk meer dan 200 pagina’s. Maar als de gegevens eenmaal ingevoerd zijn werkt alles bijna als vanzelf.

En nu na een week hebben we er alleen maar veel gemak van. ’s Maandags hebben we de 3 oudste kalfjes in het strohok gedaan. ’s Avonds, toen het voor de andere kalfjes tijd was voor de emmer melk, hebben we gekeken of die drie de automaat al hadden gevonden. De oudste wel, Iris was zo slim en wist nog dat uit een speen wel eens melk kon komen. De andere twee hebben we even naar de automaat moeten leiden. De volgende ochtend was dat al niet meer nodig. Ze zijn dus eigenlijk wel slim, die kalfjes. Na een paar dagen de volgende 3 erbij.

 

En nu lopen er 10 kleine dametjes te huppelen in het stro. Rondjes rennen, ’t is net of ze tikkertje spelen. De ene rent een rondje, blijft plotseling staan en dan begint de volgende een rondje te rennen. Grappig om te zien.

In de eenlingboxen lopen nog maar 4 stierkalfjes. En vandaag wil Mikael er 3 ophalen. Dan heb ik nog maar 1 kalfje voor een emmertje melk. Maar niet voor lang, 2 koeien zullen binnenkort afkalven en volgende maand zijn er 11 pinken aan de beurt. Dan zijn de boxjes zo weer gevuld.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht, nieuwbouw jongveestal, stage. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.