E.T.

Nee, niet dat leuke kereltje van  “phone home”, maar Embryo Transplantatie. In Nederland niet zo ongewoon bij koeien (en mensen). In Zweden een hele klus om de goede personen te vinden die dit voor je kunnen doen. Maar we hebben iemand gevonden die ons hiermee kan helpen.

Onze nummer 79 Flora is namelij al een dame op leeftijd en na haar laatste kalf in april heeft ze al wel 4 of 5 keer uierontsteking gehad. Er is nog bijna geen liter van haar dit keer in de tank terechtgekomen. Dat is dus geen koe die nog een keer zal afkalven. Maar Rinus vindt haar een mooie (lees: grote) koe en ze geeft veel melk, dus eigenlijk wil hij hier een stal vol van (afgezien van die uierontstekingen). Nu gaan we proberen meer eicellen bij haar te kweken, die te laten bevruchten met een goede stier en dan na een week uit te spoelen. De bevruchte klompjes cellen worden dan bij andere koeien ingebracht of ingevroren.

Gisteren is Rinus begonnen met het spuiten van de extra hormonen. Een hele apotheek ligt klaar voor de komende week. 2x per dag wordt Flora gespoten om meer eicellen te kweken en de donorkoeien moeten ook worden gespoten zodat ze op tijd tochtig worden. Een heel protocol ligt klaar in het kantoor.

In Nederland hebben we één keer geprobeerd bevruchte eicellen in implanteren. Van 4x is er toen één koe drachtig geworden en dat kalfje was helaas onvruchtbaar. Dat was toen geen succes. 

Dus het is spannend, wordt vervolgd.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.