koeien en pinkenjacht

Soms zit het mee en soms heb je van die dagen ……

Vorige week was het helemaal raak.

Dinsdag: het melken ’s avonds is bijna klaar als we merken dat we niet uitkomen. Eén koe te weinig. Ze liepen allemaal achter de stal dus heb ik niet verder gekeken. Nu ga ik met Chris toch maar even het andere weiland in. Helemaal achteraan gekomen is er nog geen koe te zien. Dan maar even Rinus bellen. “Kom maar terug”, zegt hij: “de koe is over de weg al naar de stal gelopen”. “Oke, dan lopen wij ook over de weg terug om te kijken waar het draad kapot is”. Slimme koe, ze had ook de andere kant op kunnen lopen, dat had gevaarlijk kunnen worden.

Dinsdagavond half 10, de telefoon gaat. Rinus neemt op:”Op de weg (maar dan in het Zweeds natuurlijk)? O, bedankt we komen er meteen aan.” Voordat hij heeft opgehangen hebben we de laarzen al aan. Rinus rijdt met de tractor de ene, ik met de auto de andere kant op. Want de pinken zijn uitgebroken en lopen op de weg. Nu is de weg niet zo gevaarlijk, maar wel om half 10 ’s avonds als het al donker is. Als ik om de bos heengereden ben en op ons weggetje ben sluit ik achter de melkboer aan, die, heel verstandig, zijn vrachtwagen precies op de brug heeft neergezet. De pinken zijn zo makkelijk het weiland weer in te drijven.

De volgende ochtend gaat Rinus het draad repareren waar die koe uit is gebroken en meteen eens kijken bij de pinken. Ik krijg al gauw een telefoontje. Kom maar weer en breng krachtvoer mee. Ze zijn nu allemaal uitgebroken. En ja hoor, nu wel over het bruggetje en in het land naast onze buren. Maar een emmertje krachtvoer doet wonderen, we lokken ze zo weer in het land.

Weer een dagje later, de buurvrouw belt al vroeg. We hebben net het ontbijt op. “De pinken lopen hier voor het huis.” Wij denken dat het dezelfde buurvrouw als gisteren is, dus Rinus weer in de tractor en ik in de auto hetzelfde rondje maken met krachtvoer. Maar wat we zien geen pinken. We horen wel loeien, maar waar komt dat vandaan? Tegen de bosrand lijkt het geluid overal vandaan te komen. Dan maar terug naar huis. Daar komen ons de pinken alweer tegemoet. Blijkbaar zijn die dametjes gemoedelijk langs ons huis gewandeld terwijl wij aan het ontbijt zaten. Nu gaan ze in het weiland vlakbij huis. Dan kunnen we er een oogje op houden.

’s Middags is er een koe uitgebroken in Oderljunga. Ze bellen van de school. Ook hiernaartoe zijn twee routes, dus Rinus in de tractor de ene en ik met de auto de andere route. Ik rijd de school voorbij, de kerk, ik sla af naar het weiland waar de koeien zouden moeten lopen, maar zie niets. Rinus heeft intussen Mikael ook gebeld. Die komt me tegemoetgereden, met Rinus naast hem. En ja hoor in een weilandje nog verderop staat de koe gemoedelijk te grazen. Zo gauw ze het emmertje krachtvoer in de gaten heeft komt ze echter daarop af. En zo wordt ze weer naar de goede wei gelokt.

 

Op vrijdag een telefoontje dat er een koe in datzelfde weiland heeft gekalfd. Dat is enkele weken te vroeg. Moeder en kalf naar huis gehaald en de volgende dag nog twee dames die binnenkort (nou ja binnen een week of 3) moeten afkalven.

Maar het houdt niet op. Op maandag weer een koe uitgebroken. Die is zelfs al op de openbare weg belandt net als de spits begint. Ook hier doet de emmer krachtvoer wonderen en mevrouw Koe is na een flinke wandelijk tussen de mais door weer op haar eigen plek. En op dinsdag weer een andere koe. De kinderen van de school in Oderljunga vinden het prachtig zoals de koeien achter ons aan lopen.

Maar voor ons is nu de maat vol. We halen ze naar huis. Er lopen nog maar 8 drachtige koeien in Oderljunga die halen we dus in 2 keer naar huis. Mikael helpt mee.

De enige beestjes die we nu niet vlakbij huis hebben lopen zijn de drachtige pinken in de weide met de nieuwe afrastering. En de grotere kalveren in Bälinge. Zo heel veel langer zullen die daar ook niet meer kunnen lopen. Want het is al echt herfst en het gras groeit niet meer. Dus binnenkort hebben we de nieuwe stal echt helemaal vol.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.