Bezoek uit Zuid-Afrika

Voor onze bijzondere kalfjes kunnen we niet bij onze eigen K.I. vereniging terecht. Rinus wil graag inkruisen met Fleckvieh en Brown-Swiss en de stieren die onze K.I. vereniging verkoopt zijn niet van die kwaliteit die Rinus voor ogen heeft. Dus hebben we kontakt gelegd met Bayern Genetics. Een vertegenwoordiger komt 2x per jaar een ronde maken door Zweden met een aantal vaten rietjes achterin de auto.

Onlangs was het weer zover. Rinus kreeg een telefoontje dat Georg Brunner zijn ronde weer deed. Dat kwam mooi uit want van één stier hadden we geen rietjes meer in het vat en de ander was bijna op. En of hij iemand mocht meebrengen, want hij had een vriend bij zich in de auto. Iedereen is hier van harte welkom, koffie hebben we altijd klaar (of bijna).

Het bezoek kwam van ver. Thijs Swart komt uit Zuid Afrika. Daar runt hij (samen met zijn broer) Kykso Simmentales Farm. Een vooraanstaande boerderij die voornamelijk Simmentalers heeft. Sinds dit jaar maken ze ook kaas.

Het kontakt was erg leuk en goed. Wij konden gewoon Nederlands praten en Thijs Zuid-Afrikaans. Heel bijzonder hoe onze talen nog zoveel op elkaar lijken. Thijs was al enkele weken van huis en zou ook na het bezoek aan Ådala nog enkele weken door Europa reizen. In totaal een week of 10 van huis. Om allerlei bedrijven te bezoeken en te kijken hoe andere boeren het doen.

Thijs was erg te spreken over de Nederlanders en het fokken van Fleckvieh in Nederland. Hij zei:”Als ik over 5 jaar weer zo’n rondreis maak, ben ik ervan overtuigt dat ik mijn stieren vanuit Nederland zal halen ipv Duitsland.”

De stieren in Zuid-Afrika zijn natuurlijk ook prima, maar vers bloed is altijd goed. In Europa zouden we de Zuid-Afrikaanse Fleckvieh ook goed kunnen gebruiken, maar blijkbaar mogen die niet direkt ingevoerd worden. Dat gaat nu via Australië en Amerika. Uiteindelijk komen er dus toch nakomelingen van de Zuid-Afrikaanse stieren naar Europa. Want vanuit Amerika naar Europa importeren is geen probleem.

De oude genen die zich nog in die Zuid-Afrikaanse stieren bevinden (want al in de 60-er jaren importeerde de familie van Thijs Swart de eerste Simmentaler stieren naar Zuid-Afrika) matchen uitstekend met die van de Fleckviehkoeien hier.

Wij hebben tot nu toe nog maar 2 Fleckvieh vaarskalfjes gekregen. Dat zijn hele grote kalveren geworden, prachtige makke dametjes, met hun karakteristieke witte koppen. Witzbold is de vader.

Op de site van Bayern Genetiks is ook een filmpje van Witzbold te zien.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.