Nu de winter in aantocht is wordt het tijd de zuurkoolpot te vullen. De prijs van de witte kool is ook een goede indicatie dat het zuurkooltijd is. Per kilo is de prijs gezakt tot ongeveer 30 cent per kilo. Ze zijn wel erg groot. Ik hoef maar 2 kolen te kopen en heb al 8 kilo in mijn winkelwagentje liggen.
Eerst liggen de kolen mij een paar dagen op het aanrecht aan te kijken.
De zuurkoolpot wordt goed schoongemaakt. Vorig jaar had ik geen tijd voor de zuurkool dus er moet stof van 1,5 jaar weggewassen worden. Een beetje sodawater doet hier wonderen.
De kolen worden gesneden en geraspt.
De pot goed gevuld en heel goed aangedrukt. Een paar koolbladeren dekken de gesneden kool af en dan de stenen erop.
Een beetje zout en een scheutje karnemelk wordt eraan toegevoegd. Omdat ik de karnemelk zelf maak is deze extra zacht en geeft de zuurkool een friszure smaak. En dan zet ik de zuurkoolpot in de keuken in een hoekje. Over een paar weken gaat de pot naar de kelder en over een week of zes hebben we weer echte zuurkool in de pan.
mmm, lijkt me heerlijk! bewaar wat voor de volgende keer dat we fff langs komen!
Doe je daar specerijen bij? Bij de andere recepten lees ik dat je de kool in de pot moet kneuzen om het vocht eruit te krijgen. Doe jij dit ook?
Nee, Hendrik, ik doe er geen kruiden door. Kan wel, bijv. jeneverbessen oid. Het kneuzen gebeurt tijdens het flink aandrukken van de kool.