Koud!

Al enkele dagen is het echt koud.

Overdag blijft de temperatuur onder de -10 en ’s nachts wordt het makkelijk -20. Dan vind ik het een wonder dat de auto ’s ochtends wil starten. Ik blijf in Oderljunga wachten tot de schoolbus er is. Ik vind het niet echt nodig dat de jongens buiten op de bus staan te wachten. Dan zijn Rinus en ik maar een paar dagen wat later binnen voor ons ontbijt.

Zelfs de Å is bevroren.

Rinus moet elke dag het ijs kapot slaan in de waterbakken van de koeien die nog steeds buiten zijn. Met een dikke slang vanuit de kelder worden de bakken gevuld. Dan snel de slang oprollen in de kelder voordat alles bevriest.

De vuilniswagen had vandaag zelfs sneeuwkettingen om. En de krant hebben we de hele week nog niet ontvangen. De kachel moet ik 2x per dag aansteken om het binnen warm te houden. Zo snel is de warmte weer uit de ketels verdwenen.

Met melken hebben we geen problemen. De melkput ligt in de stal en hoewel we ons goed moeten aankleden; (muts op, extra bodywarmer over de overall) blijft het voor de koeien een aangename temperatuur. Koeien zijn niet zulke koukleumen. Ik heb ’s avonds na het melken wel erge koude voeten. ’s Ochtends niet, ra ra hoe kan dat?

In de nieuwe stal is het ook maar 5 graden. Rinus is aan het puzzelen hoe het moet met de automatische ventilatie. De zijkleppen zijn nu constant gesloten, maar de nok moet iets open anders wordt het veel te vochtig in de stal.

De kat heeft (zoals gewoonlijk) de beste plek gevonden.

Nog een paar dagen, de verwachting is dat de temperatuur zondag weer boven nul uit zal komen. Dat zal een troep geven als alle sneeuw weer smelt. Dit jaar misschien toch geen witte kerst. Maar gelukkig hebben we dan de foto’s nog 😉

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

2 reacties op Koud!

 1. Astrid zegt:

  Wat een mooi plaatjes. Nu wil ik gelijk weer naar Zweden om de sneeuw te zien horen en ruiken!
  Hier is het eerst veelbelovend begonnen met vorst en iets sneeuw, maar vandaag alweer 7 gr boven nul en gisteren veel regen.
  Wens jullie veel genoegen en alle goeds voor de komende kerstdagen. Hopelijk geeft het winterweer niet teveel kopzorgen!
  Hej da!
  Astrid och familjen

 2. Gerta zegt:

  Ziet er prachtig uit! Hele sfeervolle plaatjes (vooral als je bij de kachel zit…)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.