Even een paar “normale” dagen

Zo, nu de kerst weer voorbij is kunnen we weer aan het werk. Iedereen goed door de kerstdagen gekomen? Wij hebben de sneeuwstorm weer goed doorstaan. Afgelopen zaterdag werd de hele dag al gewaarschuwd op de radio. Hier was de lucht wel heel grijs en er stond een harde wind, maar van sneeuwstorm kon toch echt geen sprake zijn. Totdat het later in de middag toch echt begon en er ’s avonds weer een flink pak sneeuw lag. Het was hele fijne poedersneeuw die door de wind in alle hoeken werd geblazen. Ook weer tegen de stal aan, zodat we eerst een pad vrij moesten maken om de stal in te kunnnen. De volgende dag was de temperatuur boven nul, het dooide een beetje. We hebben wel een witte kerst gehad, maar het regende, dus de sneeuw is nu bijna verdwenen. Vannacht heeft het weer flink gevroren, de winter is echt nog niet voorbij.

Onze kerst was half gevuld met Nederlandse tradities en we hebben een begin gemaakt met de Zweedse tradities. Ik heb al wel gemerkt dat tradities uit je eigen jeugd komen, je kunt niet zomaar gewoontes uit een ander land tot je eigen maken en dan ook een kerstgevoel erbij hebben.

Ons kerstdiner bestond o.a. uit pasteitjes met ragout, meegebracht uit Nederland en een grote Zweedse ham die hier eigenlijk standaard bij de kerst hoort. Verschillende soorten vis ingelegd in het zuur of in een mosterdsaus staan hier ook altijd op het menu. Daar hoort dan een snaps en kerstbier bij, maar die laten wij weer weg. En uit Nederland weer de gegratineerde aardappelschotel. Vanzelfsprekend ijstaart als toetje. De mannen gingen 1e kerstdag samen melken zodat ik het feestelijke diner kon voorbereiden. Volgens mij was het een geslaagde avond. En genoeg om op 2e kerstdag nog een keer lekker te eten zonder veel moeite te hoeven doen.

Ik had wel een aantal verschillende kerstbieren gehaald. Eentje smaakt naar chocolade, heel apart, niet zoet met een echte cacao nasmaak. Een andere, zoete, maar dan weer zonder schuim en een bittere nasmaak, is ook niet ons bier. De derde moeten we nog proberen. Wij drinken het bier ’s avonds en niet bij het eten zoals eigenlijk de bedoeling is. Dat chocoladebier zal lekker zijn bij een zoet chocoladetoetje.

In de kamer staat een traditionele kerstboom met lampjes en ballen in rood en zilver, een klein kunstkerstboompje met alleen lampjes en bij onze kerstman (die op Sinterklaas lijkt) 3 gehaakte kerstboompjes. In de hal een disneyboom. Met de disneyballen die de C1000 een aantal jaren geleden als spaaractie had. Mijn moeder heeft ze allemaal gespaard en ik heb ze geërfd, dan moesten ze toch een keer in een kerstboom. En bij de buitendeur nog een klein boompje omdat het zo gezellig binnenkomen is. Buitenverlichting hebben we nog steeds niet aangeschaft, wel verlichting in de ramen aangesloten op een tijdklok. Dan ziet het er toch gezellig uit als je van de stal naar huis loopt.

Voor oud en nieuw gaan we dus wèl oliebollen bakken, maar oliebollenmix is hier onbekend. Gelukkig heb ik nog een oud kookboek waar nog met gist wordt gewerkt. Tja, weer zo’n Nederlandse traditie die we wel bewaren.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.