Terugblik 2012

Ja, dat hoort er nu eenmaal bij. Als het jaar teneinde loopt willen we toch even op een rijtje zetten wat er allemaal is gebeurd in het afgelopen jaar.

2012 begon met het treurige bericht van het overlijden van Pa op 15 januari. En dus reden we in januari 2x naar Nederland. Annet is later in het jaar nog 2x naar Nederland gereden, kort achterelkaar in oktober en november. In november ook in verband met een crematie.

In mei hebben we de nieuwe stal in gebruik genomen. Alleen voor de kalfjes die niet naar buiten kunnen. De rest van de stal bleef leeg. In Zweden ben je verplicht alle beesten ouder dan 6 maanden naar buiten te doen. De nieuwe jongvee stal is prima en wat een verschil met vorig jaar toen we niet wisten hoe we het jongvee moesten huisvesten. De paardestal heeft zijn dienst goed gedaan in geval van nood, maar wat ben ik blij dat die hokken niet meer elke dag moeten worden uitgemest.

De winter was weer lang. Het voorjaar begon laat. Met het gevolg dat de maïs pas laat kon worden ingezaaid, de koeien later naar buiten dan eigenlijk de bedoeling is en de eerste keer grasmaaien nog net in mei plaatsvond. De zomer liet lang op zich wachten en was ook maar kort en heel nat. Pas eind juli konden we de tweede keer grasmaaien, maar hebben alles wel droog binnengekregen. Voor de derde snee moesten we nog langer wachten. Met veel moeite konden we pas eind oktober maaien en de maïs is pas in november gehakseld. Zo nat was het op het land. En zo hebben we de seizoenen weer rond, de eerste sneeuw viel begin november, maar bleef niet liggen. In december wel, we hebben weer veel winterse foto’s kunnen maken.

Het afgelopen jaar zijn er 108 kalfjes geboren, 56 vaarskalfjes en 52 stiertjes. 7 Tweelingen. En ook hier gebeuren soms vervelende dingen. Zo moesten we een klein stierkalfje afmaken omdat hij geen anus had. Een vaarskalfje is vlak na de geboorte met de mestschuif in aanraking gekomen en heeft een flinke snee opgelopen bij een achterpoot. Het is gehecht, maar als er pezen zijn doorgesneden zal ze nooit goed kunnen lopen. Dat moeten we nog afwachten, het pootje geneest wel en het is een bijzonder fief kalfje. Ook moesten we een koe afmaken waarvan één kalfje wel kon worden geboren, maar het tweede niet, zelfs niet met behulp van de veearts. Het kalf was zo groot en lag zo raar in de buik van de koe. In totaal zijn er 7 kalfjes doodgeboren of net na de geboorte gestorven.

Op dit moment lopen er 85 koeien in de stal, we melken er 82. Drie moet nog kalven (dit jaar nog?). Elke dag zijn de koeien goed voor gemiddeld 30 liter melk. 9 Koeien geven meer dan 40 liter per dag, 2 koeien zelfs meer dan 50 liter. Per dag voert Rinus 900 kg maïs, 800 kg krachtvoer en 3400 kg kuilvoer in de mengvoerwagen aan de koeien. En elke 3 dagen 5350 kg kuilvoer aan de pinken en grotere kalveren (totaal op dit moment 56). De kleinere kalveren voeren we met de mix van de koeien en tot 2,5 maanden krijgen ze ook nog melk. De allerkleinsten in de eenlingboxen 2x per dag (nu zijn dat er 9) en de anderen in de diepstroboxen drinken uit de automaat. In de stroboxen lopen nu 15 kalfjes. Het laatste kalf dat is geboren is helemaal pikzwart, zelfs geen wit plekje op de buik te bekennen en dat is wel zo bijzonder als je weet dat de vader een roodbonte stier is, Facet; de moeder is wel zwartbont. Groot en onbenullig is hij, jammer dat het een stierkalfje is. De stierkalfjes gaan in principe met 14 dagen naar Mikael, maar op dit moment heeft hij zijn stal vol en moeten we de kalfjes verder opfokken. Dan kunnen ze met ongeveer 2 maanden weg voor de mesterij. Jammer hoor, want er zitten zulke mooie exemplaren tussen. De kalfjes met fleckvieh vaders zijn bijzonder. Bijzonder in bouw maar ook in karakter. 3 vaarskalveren lopen er nu en 2 stiertjes. Het zijn erg makke beesten. De brown swiss kalveren zijn wat nerveuzer maar doen het heel goed. De verwachting was dat er wat problemen zouden zijn met drinken, maar dat is niet uitgekomen.

Ook hebben we weer veel logeerpartijen gehad. Hier in huis hebben we 28 gasten gehad, waarvan Jan Mark (onze stagiair dit jaar) het langst is gebleven, in het zomerhuis hebben 37 mensen gelogeerd. Soms wisselden de gasten op dezelfde dag en was het flink aanpoten om het huisje weer opgeruimd en schoon te krijgen, maar de meesten lieten het prima achter, zodat alleen de stofzuiger nodig was. Een enkele keer zaten we wel met heel veel mensen aan tafel, hemelvaart was om nooit te vergeten. Ook onze lieve familie was weer van de partij, in mei en in augustus. En de kinderen die in november met z’n allen hier waren met de aanhang. Supergenoten hebben we van iedereen. De eerste boekingen voor het zomerhuis liggen er al, dus we verheugen ons weer op onze gasten van 2013.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Terugblik 2012

  1. Minka zegt:

    Leuk om weer over jullie te kunnen lezen. Wat een druk leven zeg.

  2. Ina en Geert zegt:

    Echt een terugblik in het kort. We hebben een tijdje geleden het laatst gekeken op jullie site.
    en een heleboel gemist. Dan lees je het verlies van Marcel en is het een paar keer slik. De verjaardag van Rinus (niet vergeten maar ook niet de moeite genomen om hem even te feliciteren) en dan Sint en Kerst en oud en nieuw. veel dagen met drukte maar ook met veel gevoelens. We wensen jullie al het goede toe in 2013. en zullen de 15de een kaarsje aansteken.
    groetjes Ina en Geert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.