Kachel

Wat hadden we het in Nederland toch makkelijk.
Je komt je bed uit draait aan een knop van de gaskachel en binnen een paar minuten was het al warm in de keuken. De thermostaat opengedraaid en binnen een half uur was het hele huis warm. Met een volautomatische thermostaat kon zelfs alles geprogrammeerd worden. Heel handig met kleine babies in huis, die hadden het nooit koud.

Nu is dat wel anders. In de zomer al moeten we bedenken hoeveel hout we nodig zullen hebben. Dat hout moet gekapt en in niet te grote stukken gezaagd. Dat doen we (nog) niet zelf, we kopen het hout in blokken en los gestort. Dan moet dat hout wel netjes gestapeld worden en minstens 3 maanden drogen.

En in de herfst en winter is het ’s ochtends gewoon koud in huis als je uit je bed komt. Omdat we eerst gaan melken blijft het nog koud tot na het ontbijt. Pas dan ga ik naar de kelder om de kachel aan te steken.

Als een volleerde scout kan ik nu fikkie stoken. Eerst papier aansteken. Zijn die kranten toch nog ergens goed voor. Dan karton en kleine stukjes hout of boomschors erop. Vervolgens wat dunnere stukken hout en dan het echte werk.

Na een half uur moet ik kijken of de kachel brand. Soms, zeker bij harde wind, wil de kachel niet goed branden en kan ik weer overnieuw beginnen. Als de kachel wel goed brandt moet ik na enkele uren weer kijken of er nog hout op moet. Toen het 20 graden vroor moest ik de kachel de hele dag bijvullen. Nu is de temperatuur ruim boven nul en vul ik de kachel maar één keer bij.

De warmte in de kachel verwarmt het water in 2 hele grote ketels. En dat wordt door de verwarmingsbuizen door het hele huis gevoerd. Van koud naar een behaaglijke temperatuur in huis kost het nu minstens 2 uur. Gelukkig hebben we ook enkele convector kacheltjes die de keuken in geval van echte kou snel op temperatuur krijgen. Deze kacheltjes gebruiken we ook op koele avonden als de cv overdag niet aanhoeft.

En elke week “mogen” Chris en Robert hout naar de kelder brengen. Minstens 10 kruiwagens worden het trapje afgekieperd en in de kelder weer opgestapeld. Daar kunnen we dan weer een week mee stoken, als het niet te koud is, want dan gaat het harder en moet er tussendoor ook nog hout gehaald worden.

In Zweden wordt veel met hout gestookt. Oliekachels zijn er ook, olie is wel erg duur om daarmee je huis te moeten verwarmen. En dan wordt er veel aardwarmte gebruikt. In de dorpen en steden is er meestal gemeentelijke verwarming waar je verplicht op bent aangesloten.
We hebben geen open haard, niet handig als de stroom uitvalt. Want dan gebeurt er helemaal niets meer. Dan kun je stoken wat je wilt maar als de ventilator en de pomp niet werken wordt het nog niet warm in huis.

Ik ga maar weer eens kijken of de kachel brand.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.