Overgang

“Komen koeien ook in de overgang?” vroeg één van onze logées vorig jaar. Ik zal zoiets hebben geantwoord als: “Vast wel, maar niet zoals bij mensen met opvliegers en zo. En koeien komen meestal niet zover, want dan zijn ze al afgevoerd voor de slacht.”

Tja, de gemiddelde leeftijd van een koe is maar 6 jaar, terwijl ze toch wel 20 jaar zouden kunnen worden. En als dan de definitie van overgang is dat het de overgang is naar een onvruchtbaar “leven”, dan heeft een koe niet zo heel veel kans op een goede oude dag.

Toch hebben wij er nu eentje lopen. Na 5 pogingen K.I. is ze nog steeds niet drachtig geworden, onvruchtbaar dus. Maar tochtig wordt ze nog wel, af en toe, en duidelijk minder dan voorheen. Jammer hoor, want het is de oudste koe in de stal. Ruim 11 jaar is ze nu. En verder is ze goed gezond. Prima benen, goede uiergezondheid. Ze mag blijven tot ze echt geen melk meer geeft. De verwachting is dat dat niet zo heel lang meer duurt. Op dit moment geeft ze nog 15 liter per dag, langzaamaan wordt dat minder.

Opvliegers? Nee, ik heb haar nog niet zien wapperen met de oren omdat ze het heet heeft.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.