administratieve rompslomp

maart 2013 007

Behalve de boekhouding, de BTW en de belastingaangifte die iedereen moet doen mogen wij elk jaar nog een extra administratieve berg beklimmen. Omdat alles in het Zweeds is moeten we het 3 of 4 keer lezen voor we begrijpen wat er staat. Gelukkig zijn we niet de enigen. Het eerste jaar hebben Mikael en Annika ons geholpen en ook zij noemen dit “Hightech Svensk”.
Maar we produceren hier nu eenmaal een levensmiddelproduct en moeten dus aan allerlei eisen voldoen. Wat dat betreft is het goed dat er kontrole is. Het is alleen wel een beetje veel. Een dik boekwerk van Svenskmjölk waar we ons doorheen worstelen. Het goede antwoord is altijd “ja” of “niet van toepassing”. Als je “nee” in moet vullen zou je je werkwijze moeten veranderen.
Een lange vragenlijst van de melkfabriek met veelal dezelfde vragen maar dan net weer anders, dus oppassen en goed lezen. Nog een paar extra formulieren betreffende de werkzaamheden van het personeel (wat we niet hebben, maar invullen moet je het wel), een afvalstoffenverklaring en een berekening om in te vullen of je wel genoeg opslag van mest hebt. De melkfabriek komt ook nog in de loop van het jaar zelf kijken of alles wel goed is op het bedrijf en dan is het van belang dat je de administratie ook op orde hebt.
Begin maart kwam de dikke enveloppe in onze brievenbus en voor 31 maart moet alles ingevuld en teruggestuurd worden. Dus elke keer pak ik het boeltje weer op en kruis de goede vakjes aan (hoop ik). Wat ik niet weet, vraag ik Rinus en regels die in de loop van het jaar zijn veranderd bespreek ik ook met hem.

Voor dit jaar ben ik er weer klaar mee. Het kan op de post. Mooi op tijd.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.