baksels

Toen we vorige week met zoveel man in huis waren stond de broodbakker niet stil. Al enige tijd maakte het ding veel herrie en de bak was al een beetje lek. Rinus en ik hadden al een paar keer tegen elkaar gezegd: “Als dat maar goed gaat, zolang die bakt, bakt ie.” Jullie begrijpen het al. Op de vrijdag heeft de broodbakker de geest gegeven. Na ruim 6 jaar trouwe dienst, want wat heb ik veel brood gebakken. Elke dag 1, maar de laatste tijd meestal 2 en soms zelfs 3 per dag. Die mannen van mij houden ’s avonds niet op met brood eten. Dan moet het echt op zijn.
Tja, wat nu? Met de hand kneden is eigenlijk geen doen, daar gaat echt teveel tijd inzitten. Dus zaterdags naar Helsingborg. Eerst goed internet afgespeurd om te kijken welke bakker het beste bij ons past. We hebben er eentje gevonden hoor. En de broodjes zijn prachtig.

08052013017

Maar bij brood bakken bleef het niet vorige week. Ook knäckebröd maak ik sinds enige tijd zelf. Het recept heb ik gelezen op de blog van José Coevert. Klik hier als je het recept met foto’s wilt bekijken en eventueel zelf wilt uitproberen.

Want moeilijk is het niet.
Een papje roeren van meel, sesamzaadjes, zonnebloempitten, beetje zout, olie en water. En dat papje uitsmeren op een met bakpapier bedekte bakplaat. Dan 25 min. in de oven op 150 graden. Dan eruithalen, in stukken snijden en even losmaken van de bodem en weer 25 min. in de oven tot het knäckebröd goed gedroogd is. Voor een kleurtje, ietsje langer. Ik varieer met pompoenpitten of havermout. En ik strooi voor alles de oven ingaat grof gemalen zout erover. Een klein beetje maar. Maar een zoete variatie kan ook, met rozijnen bijvoorbeeld al heb ik dat nog niet geprobeerd.

Dit bericht werd geplaatst in culinair en creatief en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.