Hebben jullie zin om zelf yoghurt te maken?
Ja, dat kun je zelf en het is heel makkelijk.
Wij vinden hier de yoghurt uit de winkel wel lekker maar erg dun, ’t is meer drinkyoghurt. Om lekkere dikke yoghurt te eten als toetje maak ik die zelf.
Om te beginnen is er een yoghurtcultuur nodig. Die is te koop in poedervorm, maar ik neem een bakje Bulgaarse of Turkse yoghurt. Om 1 liter yoghurt te maken zijn er maar 2 grote eetlepels Turkse yoghurt nodig. 1 liter melk koken en weer al laten koelen tot 45 graden. Gesteriliseerde melk uit de winkel hoeft niet opnieuw te worden gekookt. De lepels yoghurt erbij en goed roeren.
Dan het belangrijkste, warm wegzetten. Het liefst bij 40 graden. Zelf pak ik de yoghurt in een lekkere dikke deken. Maar gewoon in je bed zetten kan ook. Of een hooikist gebruiken, maar wie heeft die nog tegenwoordig.
Na 8 à 10 uur kan de yoghurt in de koelkast. Klaar! Voor gebruik even omroeren.
Zelf maak ik 4,5 liter yoghurt per keer (per week). Als entmateriaal voor de nieuwe yoghurt gebruik ik dan yoghurt uit de laatste lichting. Dat gaat een aantal keren goed. Als ik vind dat de smaak achteruit gaat koop ik weer opnieuw een bakje yoghurt als verse yoghurtcultuur.
En schoon werken is heel belangrijk. Altijd een schone lepel en hele schone bakjes voor de yoghurt gebruiken.