uitgevlogen

De laatste zwaluwen zijn uitgevlogen. Gisteren tijdens het melken hebben we precies kunnen volgen hoe 5 jonge zwaluwen hun eerste vliegpogingen deden. De ouders zaten op de kabels van de verlichting te roepen. De eerste dappere zwaluwen fladderden al snel naar pa en ma toe. Daar werden ze beloond met vliegjes die gauw gevangen werden.

Alleen die laatste hè, die durfde niet. We vergaten gewoon dat we koeien moesten melken, zo leuk was het om te zien hoe die kleine op het randje van het nest zat. Een beetje fladderen, zal ik het doen, nee, toch maar niet.

Het zwaluwnest zit helemaal in de nok van de stal waar de 2 spanten aan elkaar geklonken zijn. Naast het nest zit een uitsteeksel. Het kleintje klautert er uiteindelijk langs en zo hipt ie over de spant naar beneden in de richting van de kabel waar zijn ouders en broertjes en zusjes zitten. Vader doet nog een paar keer voor hoe het vogeltje moet vliegen en maakt mooie rondjes vlak voor het kleintje.

En ja hoor uiteindelijk vliegt ie, wel 1 meter. En is blij dat ie goed op de kabel landt. Hij wiebelt wel een beetje.

Daar zitten ze dan met zijn zevenen. Wat een avontuur hebben die kleintjes vandaag beleefd. Weg uit het veilige nestje. Het werd er ook wel erg vol. De jonge zwaluwen zijn nu net zo groot als hun ouders. Aan de snavel en de staart kun je alleen nog zien wie een jonkie of een volwassen zwaluw is.

’s Ochtends tijdens het melken zitten ze weer allemaal in het nest, wel zo vertrouwd. Maar het starten en landen gaat al sneller, al moeten de ouders nog steeds roepen voor er eentje begint. En een gekwetter en gefluit, want ook de andere zwaluwen vliegen nog steeds de stal in en uit.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.