poot uit de kom

juli 2013 011

Dit is Dina 66, een van onze beste koeien. Vorige week kwam ze de melkput binnen met een slepende voorpoot. “Die heeft zich vast bezeerd”, dachten we. Maar het werd maar niet beter. Met moeite stapt ze over de mestschuif, ze kan haar voorpoot bijna niet optillen. Er zal toch niet iets anders aan de hand zijn. Kan een koe de poot uit de kom hebben? Rinus kijkt en zoekt op internet en vindt inderdaad enkele artikelen waarin dat genoemd wordt. Maar wat er nu moet gebeuren staat er niet bij.

Maandagochtend toch maar de veearts gebeld. Die komt in de namiddag en heeft een niet zo’n fraai bericht. De koe moet worden afgemaakt. Ze heeft inderdaad de voorpoot uit de kom en dat komt niet meer goed. Hoe dat is gebeurd is een raadsel, want ze was niet tochtig. Dan willen koeien rare sprongen maken. Maar Dina 66 is net 3 maanden drachtig. Ja, ook dat nog.

In Nederland kun je in zo’n geval de slachterij bellen, maar hier willen ze ook deze koe niet meer hebben. De koe heeft alleen de poot uit de kom, met de rest van de koe is niets aan de hand. Wat moeten we nu?
Alweer een dode koe op laten halen? Dat zou de 4e al zijn in 2 weken tijd. Ja, de 4de al. Want na die 2 oude dames is er nog een koe doodgegaan. Die had net 2 dagen daarvoor een prachtig kalfje gekregen en lag op een ochtend dood in de box. De avond ervoor was er nog niets aan de hand.

We wachten het toch nog even af. Ze zakt niet in de melk, voor ons een teken dat ze in ieder geval niet zoveel pijn heeft. Misschien kunnen we iemand vinden die de koe wil hebben voor thuisslacht. Dat mag dan wel weer in Zweden.

Het zit niet echt mee op dit moment.
We waren blij met de jonge katjes die geboren waren, maar zaterdag vonden we ze dood in de mand. De moederpoes wist niet wat ze ermee moest beginnen. Ons poesje was ook nog wel erg jong om al jonkies te krijgen.

En ook het melken gaat al een paar dagen met hindernissen. Een keer moeten we een uur later beginnen omdat er niet goed gespoeld is. Dan weer hebben we een grote stroomstoring en kunnen we niet beginnen voor de elektricien is geweest. En de volgende keer zijn we aan het melken, maar moeten we tussendoor stoppen vanwege kortsluiting. Telkens valt het licht uit in de melkput, gelukkig is het zomer en staan we niet echt in het donker. En dat allemaal in het weekend. Vandaag, woensdag, is de elektricien geweest om alles weer te repareren. Het verwarmingselement van de boiler was kapot en zorgde voor de kortsluiting. Die vervangen en nu moet alles weer goed zijn.

Ook de mestschuif heeft kuren, die laat het zondag helemaal afweten. Het ziet er niet uit zoveel mest in de stal. De koeien gaan ’s avonds weer naar buiten, maar toch ’t is een grote shitbende. Ook vanochtend vond Rinus een niet lopende schuif in de stal. Dus ook vandaag een half uur later begonnen met melken. Dankzij Marijn en Renske zijn we dan toch om half negen binnen voor het ontbijt.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op poot uit de kom

  1. Ina en Geert zegt:

    soms zit het mee en soms zit het tegen. maar dat er zoveel tegelijk tegen zit is niet leuk meer.
    en er komt nog bij dat daar alles anders gaat als hier. kon je dat maar ergens lezen maar niet op zo’n manier erachter komen.
    Hopen op goede tijden.
    gr Geert en Ina

  2. Pingback: Ongehoorzaam | Ådala gård

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.