Lugn

Lugn: het woordenboek zegt rustig, kalm, stil. Lugn is belangrijk in Zweden. Zoiets als mañana in het spaans. Doe het maar kalm aan, morgen is er ook een dag.

Lugn: zo willen wij dus graag de zondag beleven. Doen wat persé moet, maar liever niet meer. De stagiaires hebben vrij, de jongens slapen uit.
Jullie raden het al. Vandaag niet lugn, helemaal niet.

Vanochtend net na 5 uur komt Rinus de slaapkamer alweer binnen, trekt de gordijnen met een ruk open en vraagt of ik hem wil helpen. Het is op het moment erg druk met alle koeien die moeten kalven dus ik vraag. “Kalfjes?” “Ja, 4 stuks”, zegt hij: “zulke reuzen”. En hij houdt zijn hand op de hoogte van zijn middel. Er zijn 4 kalveren uitgebroken uit het landje achter ons huis. Er zit geen stroom meer op het draad en ze stappen er zo overheen.
Eerst de kalveren terug naar hun eigen plekje. Met een emmertje krachtvoer lopen we naar de kalveren, die nu achter de koeienstal lopen. Ze lopen makkelijk met ons mee. Als ik hard ga lopen om de vuilnisbakken midden op de weg te zetten, zodat de kalveren niet de weg gaan volgen, lopen ze in een draf achter me aan. Dan loop ik maar hard het weiland in, zo zijn die vier weer snel op hun plek.

Terwijl Rinus het draad gaat repareren begin ik vast in de stal de koeien over te drijven naar de andere kant en maak tegelijkertijd de boxen schoon.

Met één oog kijk ik naar Koe nr 102. Die heeft de hele nacht al in de afkalfstal gestaan. Is ze nu wel of niet bezig met kalven. ’t Is niet helemaal duidelijk. Ze staat daar samen met nr. 21 die gisteren een vaarskalfje heeft gekregen, die moet dus eigenlijk wel mee moet naar de overkant. Maar zover komt het niet.

Ik ben nog niet klaar met de boxen of Rinus staat alweer in de stal. “Er zijn er weer 2 uitgebroken.” Dus weer een spurt achter de kalveren aan. Rinus krijgt nu de kans het draad te repareren. Dan staat er weer stroom op het draad, dus zullen ze niet meer uitbreken.

003
(hier liggen ze lekker onder de boom in de schaduw alsof er niets is gebeurd.)

Inmiddels ben ik begonnen met melken. In de eerste ronde staat een pink die gisteren heeft gekalfd en nog maar één keer is gemolken. Die melk ik echt niet! Die laat ik doorlopen en weer achteraan sluiten.
Als Rinus binnenkomt ziet hij dat 102 al halverwege is met kalven. “Ik ga even helpen”, zegt hij. Binnen een minuut is hij weer terug. Het kalfje is er al, daar was geen hulp bij nodig.
Ook aan al die koeien melken komt een eind. De laatste koeien moeten altijd opgehaald worden. Ook nummer 21 en 102 moeten er nog bij. Maar eerst wil er nog een koe haar kalfje kwijt. Die moet dus tussendoor weer naar het afkalfhok gebracht worden. Vlak na het melken brengt ze een flink stierkalf ter wereld.

Het is weer echt melken met hindernissen geweest.
Maar om kwart voor 10 zijn we eindelijk klaar, we hebben ons ontbijtje wel verdient dacht ik zo.

En daarna is de zondag hopelijk wel “lugn”.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.