records

Records zijn er om gebroken te worden. Maar niet elk record zal ik hier vermelden. Maar nu we de 5500 liter een keer zijn gepasseerd is dat toch wel een vermelding waard. 5534 liter melk hebben we afgeleverd. De productie van 2 dagen met 93 koeien. Dat is bijna een gemiddelde van 30 liter per koe per dag. En dat is hoog.

Een ander record wat we verbroken hebben zijn het aantal kalfjes wat er geboren is in een maand tijd. 16 stuks maar liefst in de periode dat Marijn en Renske hier waren. Misschien dat we dat record volgende maand wel gaan breken, want er staan maar liefst 11 pinken en 10 koeien op de koekalender om nog voor half september te kalven.
08082013
Inmiddels heeft de eerste pink (Merel) een mooi vaarskalfje gekregen en is nummer 2 (Rianne) bezig. Dat lijkt een stierkalf te worden, wat een grote poten zijn er te zien.
DIGITAL CAMERA

En het aantal koeien dat in de stal loopt is niet normaal. 108 hebben we er nu die elke dag door de melkstal moeten. Ze worden niet allemaal gemolken. Alle pinken lopen ook mee, om eraan te wennen. ’t Is maar goed dat ze nog naar buiten moeten, de hele dag in de stal zou niet goed zijn. Eigenlijk moeten er nog 4 koeien bij, maar die lopen nu in het weiland vlak bij ons huis. Zo hebben we oog op wat er eventueel gebeurd en is de betreffende koe nog gauw in de stal te krijgen.
Dat aantal koeien verandert telkens weer. Er moeten deze week 2 koeien worden drooggezet en de slachterij is gebeld om een aantal koeien op te halen. Dat zijn koeien die nauwelijks nog melk geven en niet meer drachtig willen worden.

En met zoveel koeien moet er veel gevoerd worden. Ook al lopen de koeien buiten, in Zweden is het niet zo dat ze dan genoeg voer binnen krijgen om zoveel melk te produceren. Dus worden ze op stal vol gevoerd. In onze voermengwagen past 6700 kg voer. Normaal gesproken gaan we uit van in totaal 50 kg voer per koe, maar nu heeft Rinus 6500 kg voer in de voermengwagen gehad. Dat is 60 kg per koe. En alles was schoon op de volgende dag. In plaats van kuilgras is Rinus overgegaan op een baal voer. Die baal is droger dan het ingekuilde gras. Meer droge stof is dus minder kilo’s om toch aan de voedingswaarde te komen.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op records

  1. Astrid Hommes zegt:

    Leuk om te lezen dat de kleine kalfjes ook al weer moeder zijn. En mooi dat het zo goed gaat met het bedrijf: het levert toch wel een heleboel werk op! Jullie zijn er maar druk mee.
    Groet, Astrid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.