Lekker warm

Het wordt telkens een beetje luxer op Ådala gård. Met stukjes en beetjes wordt ons leventje nog een keer net zo luxe als in Nederland.
Wat betreft de kachel dan.

Weten jullie het nog?

Vlak voor we zouden verhuizen naar deze boerderij ging hier de oude houtkachel kapot. Het was al september dus Mikael en Annika hebben in overleg met ons voor een nieuwe kachel gezorgd. Een ATMOS, de Ferrari onder de kachels. Hout erin, aansteken en je houdt je huis 2 dagen warm, werd er gezegd. Er moesten 2 hele grote watertanks van 1000 liter geplaatst worden. Die pasten niet in de kelder, dus de keldervloer werd eruit gebroken en een gat gegraven, zodat de ketels wel passen. Toen wij in november in het huis kwamen was het nog niet helemaal klaar. We hebben nog een paar dagen in de kou gezeten.

Maar uiteindelijk brandde de kachel met toestemming van de schoorsteenveger, die kwam kijken of alles wel goed was aangesloten.

Fikkie stoken is echt iets voor mannen, maar de kachel brandend houden blijkt toch meer een vrouwenzaak te zijn. Het duurde echt wel even hoor voor ik de slag te pakken had en niet de kachel meerdere keren moest aansteken voor die eindelijk bleef branden. Dan wordt het water in de tanks opgewarmd en het warme water wordt door de radiatoren gepompt. Maar 2 dagen genieten van de warmte en dan pas weer de kachel aanmaken was echt een illusie.

Geen enkele radiator in huis had een thermostaatknop. De meeste radiatoren hadden helemaal geen knop om de warmte te regelen. Het was dus koud in Chris’ kamer, daar functioneerde de radiator helemaal niet en in de woonkamer werd het wel 25 graden. Omdat er niets te regelen viel bleef het ’s nachts ook lekker warm en als we ’s ochtends opstonden was het weer flink koud. De warmte verdween ook door de ramen, muren en het dak, want er was nog niets geïsoleerd.

Dat laatste hebben we meteen de eerste zomer aangepakt. Het huis helemaal van buiten gerenoveerd. Samen met de thermostaatknoppen op elke radiator was dat de tweede winter al een hele verbetering. Nu konden we ’s avonds de radiatoren dichtdraaien en ook in de slaapkamers was het niet meer nodig de warmte te regelen door een raam open te zetten. Ondanks de strenge winter scheelde dat al een heleboel in het hout.

Maar het was het nog niet helemaal. Er bleef maar weinig te sturen aan de pomp die ondanks de afgesloten radiatoren toch het warme water door heel het huis bleef pompen. En toch, als het buiten niet vroor kon ik inderdaad al 2 dagen het huis verwarmen op één vracht hout. Dan zette ik de pomp op stand 1, zodat ie wat langzamer liep. Je moest er wel aan denken en constant die kelder in en uit.

En nu hebben we sinds enkele weken een thermostaat in de woonkamer. Die is aangesloten op een afsluitklep tussen de ketels en de rest van het systeem en reageert op de warmtevraag in de woonkamer. Er zit een te programmeren dag- en nachtfunctie op. Helemaal geweldig. Als we een dagje weggaan of in de stal aan het werk zijn, kan de thermostaat gewoon op de nachtstand. Als we dan terugkomen, de thermostaat weer terugzetten en binnen no-time is het weer lekker warm in huis.

De volgende stap moet het verlies van water opheffen. Want telkens als ik de kachel aan wil steken moet ik eerst water bijvullen in het systeem. Ergens gaat er elke keer weer een heleboel water verloren; dat heeft vast met de druk te maken, maar ik weet niet wat ik eraan moet doen. Toch nog weer een keer Jimmy bellen?

Ja, in vergelijking met de situatie in Nederland lijkt het allemaal vanzelfsprekend. Met gas stoken is toch wel veel makkelijker dan op hout hoor, maar dat is hier geen optie.
En zeg nou zelf, wie heeft er tegenwoordig nog een Ferrari in de kelder.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op Lekker warm

 1. Klaas Vonk zegt:

  Annet, Rinus en kinderen,
  Wij volgen jullie wel voortdurend, maar een reactie geven is er niet bij. Nu dus maar eens. wat een ander leven dan hier. bewondering daarvoor. Jullie moeten veel doen en dat doet je wel leven. Het voordeel van zo’n leven is dat als je zoveel nieuwe indrukken opdoet, het leven ook langer duurt. Die wijsheid heb ik niet ven mezelf, maar ik heb dat gelezen. Wij hopen dat jullie , al werkende, ook het gevoel hebben dat je iets moois en goeds aan het opbouwen bent. Wij denken wel dat dat het geval is. Wij denken dat er nu weer een mooie tijd aanbreekt. Hier voelt het al aan als lente. Annet, jij blijft jouw indrukken goed verwoorden. Elk bericht van jullie is een verademing im te lezen, al roept het wel allerlei gedachten en gevoelens op.
  Wij wensen jullie veel succes!
  Anny en Klaas Vonk

 2. gerrie zegt:

  Dag lieve mensen!!
  Zomaar kwam ik in jullie wereld…
  Een pittig leven daar,wat een gemak hier dan met pensioen en gas-cv enz
  als ietsbstuk is komt de servise-dienst vd woningbouw club…
  Een leuk praatje,maar hoe ist met jullie vieren?
  is er ook tijd vr uitjes,orgelspel en of sport??
  en de jongens,hoe ist ermee?
  Heb veel respect voor jullie!!
  Misschien weten jullie al,dat ligatura-koor deze zomer stopt??
  We worden te oud,ja,ja….
  Op 4juni is er een afscheidsfeestje met elkaar,
  Zondag 25 mei is er een klein concerten in de Plaskerk
  met liederen van o.a. Dvorak en Engelse liedjes,diejij ook wel kent….
  We hebben nog maar 20 leden en eentje minder leidt al tot geen subsidie meer.
  regelmatig hebben we een gespreksgroep,met allerlei meisjes,waarmee
  Jij Annet belijdenis hebt gedaan,hele fijne lieve mensen,we worden een hechte groep,
  Wel ben ik de moeder-overste,ha,ha!
  verder hier goed int dorp,lekker zonnetje en z’on 16/18 graden,
  wordt dus in de zon,insmeren…
  HOop,dat jullie ook gezond en wel zijn,
  hele hartelijke groeten,zal ik iedereen van koor/gespreksgroep
  ook maar groeten overbrengen?
  4x liefs!! gerrie

  .

  • adalagarden zegt:

   Hoi Gerrie, wat fijn dat je ons gevonden hebt. We komen van de zomer een weekje naar Raalte, misschien kunnen we wat afspreken om bij te kletsen?
   4x liefs terug, Annet

 3. Linda zegt:

  Ik vind het juist heerlijk dat het allemaal anders is dan in nederland, hier in hongarije.
  Dat maakt het spannender, toch? Bij jullie is het wel héél spannend, haha.
  Leuk verhaal. Groeten van hongaars boerinnetje.

  • adalagarden zegt:

   hoi hongaars boerinnetje, ja, ik vind het ook wel fijn dat het anders is, hoor. Maar je beseft dan ook pas hoe gemakkelijk alles in Nederland is geweest. En ik wil ook helemaal niet klagen, hoor, eigenlijk alleen dat verschil juist duidelijk maken voor de “achterblijvers”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.