Zuurdeeg

De wereld zit vol wonderen!

Telkens als ik de karn laat draaien en van de verse melk, boter en karnemelk krijg vind ik dat een klein wondertje.
En als ik kaas maak blijf ik me verbazen over hoe melk met stremsel, een beetje roeren, wachten en opwarmen verandert in wrongel. En dat verandert weer in een heerlijke kaas na in een vorm geperst en een tijdje op de plank liggen rijpen.

En nu ben ik aan het experimenteren met zuurdeeg of desem. Brood bakken zonder toevoeging van gist, maar gist gebruiken dat de natuur dus zelf maakt uit de granen zelf.

Er staan heel veel verschillende methodes op internet. Er is dus niet maar één recept wat een goed zuurdeeg geeft.

Van mij krijgen jullie het recept wat voor mij het beste werkt.
DIGITAL CAMERA
Ik begin met 200 ml roggemeel en 200 ml water. Dit met elkaar vermengen in een aardewerken of glazen pot en enkele dagen laten staan. Gewoon in de keuken bij kamertemperatuur. Wel afdekken maar niet echt afsluiten. Elke dag één keer voorzichtig omroeren met een houten lepel of spatel.
DIGITAL CAMERA
DIGITAL CAMERA

Als er belletjes gaan ontstaan 50 ml roggemeel en 50 ml water toevoegen en omroeren. De volgende dag weer omroeren en de dag daarna weer meel en water toevoegen. Dit proces herhalen tot er genoeg desem is om een brood mee te bakken.

Ik heb het geprobeerd in de broodbakmachine, maar daar werd het brood niet echt gaar. De oven is dan toch beter omdat je hier wel de temperatuur kunt instellen.

Voor een normaal brood van 800 gram neem ik 450 gram volkorenmeel en 1/3 daarvan dus 150 gram desem, 315 ml water en 7 gram zout.
Mengen met deeghaken, eventueel wat boter toevoegen. Het is een slapper deeg dan van normaal brood en ik kneed het niet zolang, slechts enkele minuten. Dan komt het belangrijkste, het rijzen. Desembrood heeft echt heel lang nodig om te rijzen. Dus kneed ik het deeg als ik om half zeven de jongens heb geroepen. Dan kan het de hele dag blijven staan. (3 tot 6 uur is heel normaal, afhankelijk van de temperatuur.) Tegen de tijd dat we moeten gaan melken kneed ik alles nog een keer door en doe het deeg in een broodvorm. Narijzen duurt minstens 2 uur, dus na het melken heb ik nog even tot het brood in de oven moet. 230 graden 35 tot 45 minuten bakken. Na 15 minuten zet ik de oven op 210 graden. Dan wordt het brood niet zo donker. Onderin de oven een schaaltje water plaatsen.

DIGITAL CAMERA
Het resultaat is geweldig lekker.

Als je een beetje desem overhoudt kun je daarmee weer verder kweken. Net als boven beschreven weer meel en water toevoegen en geduld oefenen.

Dit bericht werd geplaatst in culinair en creatief. Bookmark de permalink .

4 reacties op Zuurdeeg

  1. Ria van de Kant zegt:

    Ah dank je wel. Ik ga het zeker proberen! Bij mij wil het ook nog niet zo! Wil minderen met gist eten. Ik volg jullie blog al, maar ga zo ook een FB verzoek indien. Erg leuk om te lezen allemaal.
    Mvh van Ria uit Rengsjö, Zweden ook dus

    • adalagarden zegt:

      Hej Ria, leuk dat je onze blog volgt. Desembrood is wel iets waarbij je moet experimenteren. Het lukt niet meteen de eerste keer. Maar ik kan je beloven het brood wordt steeds lekkerder naar mate het desem ouder wordt. Dus trouw bijvullen en niet steeds nieuw desem maken. Succes.

  2. Mariet en Jan zegt:

    Hallo daar
    Djt s een proefje
    Leo is hier die wou mij even helpen. Ik heb het vaak geprobeerd maar het lukt mij niet.

    Groetjes jan en mariet hazelhekke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.