’t Is weer stil in huis.

De afgelopen weken hebben we weer (veel) logees uit Nederland gehad.

Het begon met AnneMarie. Zij kwam met Frida, haar hondje, op de dag voor mijn verjaardag. We kennen elkaar eigenlijk niet, alleen van Facebook. En daar stond enige tijd geleden het bericht dat er in Helsingborg een gezellige bijeenkomst zou worden georganiseerd voor Nederlanders. AnneMarie wilde daar graag naartoe, maar de afstand was haar te groot om ’s nachts nog terug te rijden. Geen probleem schrijf ik, dan logeer je toch hier. Eerst dacht ze dat het grapje was, maar ik was heel serieus en zo kwam het dat ze bij ons ging logeren. Rinus vond dat ik maar met AnneMarie mee moest naar Helsingborg. Een goed idee, het was heel gezellig. Vooral toen we weer thuis kwamen. We hebben nog lang gekletst onder het genot van een glaasje wijn. De volgende dag heb ik 2 vriendinnen uitgezwaaid.

Op mijn verjaardag kwamen Rudy, Nancy en Iris. Eerst mijn verjaardag vieren, daarna Pasen en in de week erna zijn ze op de fiets weggeweest. Van dinsdags tot en met zaterdags hebben ze een rondje Skåne gefietst. Overnacht op de campings die al open waren in kleine stuga’s of bij een B&B. Het weer was geweldig. De donderdag was koud, maar op de andere dagen prima fietsweer. Ze hebben al meer gezien van Skåne dan wij in 3,5 jaar.

Op koningsdag kwamen Leo, Suzan, Lisanne en Wouter ook deze kant op. Dus vanaf vorige week zaterdag hadden we hier weer een gezellige volle bak.

Mijn broers komen nu al voor de vierde keer in de meivakantie om te klussen. Vooral Leo kan gewoon niet stil zitten. En dat is de afgelopen week ook wel weer bewezen.
Op de schoolbordwand in de keuken had ik al een heleboel kleine en grote klussen genoteerd. Aan het eind van deze week konden we er heel wat doorstrepen.
Leo en Rudy begonnen met de dakpannen op de paardestal te leggen die er vorig jaar met een storm afgewaaid waren. Daarna hebben ze een dam in de Å verwijderd, nu kan het water weer stromen.

30042014
Leo en Lisanne hebben al het hout voor de komende winter opgestapeld.

Van 3 percelen weidegrond is al de afrastering verwijderd. Alle palen moesten uit de grond en al het draad en lint (en stukken plastic) werd verzameld. Heel wat kilometers hebben ze allemaal gelopen. Allemaal? Nee, niet Lisanne, die mocht trekker rijden. Stoer hè!
In een grote container is al het ijzer wat op en rond de boerderij lag verzameld. Ook al het ijzer van de oude melkstal gooien we nu weg, verkopen lukt toch niet. Nu is de container vol, maar we vinden nog steeds schroot. Zo stonden er in het weiland 3 oude badkuipen om met water te vullen voor de koeien. Die hebben we niet meer nodig. Wij hebben geen zin om alles te bewaren, weg ermee.

02052014
Het afkalfhok is uitgemest.
En zelfs de rookmelders zijn in huis bevestigd. Die lagen nog maar 3 jaar in de la. En Leo heeft mijn schrobber gefixt.
Nancy heeft de tuinbank geschuurd en in de olie gezet (en ook mijn nieuwe tuintafel).
Bij de stuga zijn de struiken goed gesnoeid en het stoepje opnieuw bestraat. Ook is overal voor de eerste keer het gras gemaaid. Nee, niet om in te kuilen, alleen rond en bij de huizen.

Zelf hebben we ook niet stilgezeten. Het was wel jammer dat we zelf deze week ook zo druk waren. ’s Avonds hadden onze gasten niet zo veel aan ons twee, dan waren we te moe.
Afgelopen zondag zijn onze koeien voor het eerst naar buiten gegaan. Voor die tijd moet dan de hele afrastering gecontroleerd worden. De elanden willen er nog wel eens door lopen en door de verschillende stormen van de afgelopen herfst en winter lagen er veel takken en een enkele boom op het draad. Voor het eerst sinds we hier wonen hebben we de koeien in april naar buiten gedaan.
Dat was wel weer leuk, ook omdat er Bart en Bibi erbij waren. Die heb ik leren kennen op de Hollanders Tref in Helsingborg. Zij hadden dat nog nooit gezien.

En 32 grote kalveren (of zijn het dan al pinken) van bijna 1 jaar oud zijn naar de zomerweide in Bälinge gebracht. Daar zijn Rinus en ik toch wel 2 dagen zoet mee geweest. Op zaterdag heeft Rinus met Chris de hekken daar naartoe gebracht. Die worden in een kring geplaatst. Daar worden de kalveren in geplaatst. Omdat deze dametjes nog nooit eerder buiten zijn geweest, doen we het kalm aan. Eerst een beetje gecontroleerd uitrazen en dan 2 aan 2 naar buiten.

Dinsdags de eerste twee vrachtjes weggebracht en donderdags de twee laatste. filmpje

01052014
Ze hebben de ruimte en een prachtige plek om de zomer door te brengen. Als we ze in de herfst weer ophalen zijn ze oud genoeg om te insemineren.

En nu is iedereen weer naar huis. Leo is om half zes vertrokken en Rudy iets voor 7 uur.
Ik hoop dat iedereen weer genoten heeft. Wij wel, we vonden het heel gezellig en willen volgend jaar graag het eerste lustrum vieren.
De plannen daarvoor zijn al gemaakt, maar wat we willen doen is alleen bestemd voor insiders.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.