Wolf of lynx?

Na het melken ga ik, nog voordat de kalfjes hun melk krijgen, zo tussen half 8 en kwart voor 8, eerst een uurtje lopen met de honden. En elke ochtend kan ik nu merken dat het eerder licht wordt. Liep ik een paar weken geleden de hele tijd nog in het donker, nu zie ik de eerste lichtstralen al als ik bij de grote eik het bos in ga. De ene keer lopen we linksom de andere keer rechtsom, dan weer dwars door het bos of we blijven op de paden, alles om het spannend te houden voor de honden.

Sinds er begin deze week sneeuw is gevallen is het een stuk prettiger wandelen. Het lijkt veel lichter en ik kan de honden veel beter zien.
Het is een wonderlijke witte wereld. Heel stil, zelfs de auto’s op de 108 zijn niet te horen. Nauwelijks wind, dus ook geen geritsel van de overgebleven droge bladeren. Echt muisstil, oorverdovend stil. We blijven ook een tijdje staan, de honden de oren gespitst, maar er is werkelijk niets te horen, behalve het ruisen van je bloed in de oren. En het is alsof je naar een zwart-wit foto kijkt. De zon is nog niet op, maar het wordt wel een beetje licht.

WP_20150121_001

WP_20150121_002
(De strepen komen van de vallende sneeuwvlokjes.)

Ik kijk naar de sporen in de sneeuw. Een vos, een ree, heel veel wilde zwijnen sporen (grote en kleine pootjes), konijnen en hazen, een elandenspoor. De beesten krijgen we niet te zien, maar ze zijn er overduidelijk wel.

Gisterochtend liep ik met de honden richting Hagstad, maar erg ver ben ik niet gekomen. Bij ons weiland voor het huisje van Per werden de honden helemaal gek. Allebei trekken aan de riem, ik kon ze nauwelijks bijhouden en moest wel met ze mee. Wat een kracht hebben ze dan met z’n tweetjes. Een spoor in de sneeuw van een groot beest, allebei snuffelen en snuiven en het spoor volgen. Degene die het spoor gemaakt heeft liep weer achter een spoor van een konijn aan.

Toen ik er met de buurvrouw over sprak tijdens het kaasmaken, zei zij:”Het zal toch geen wolf geweest zijn. Die heb ik gezien hier in de buurt, ik weet het zeker.” Ja, ik weet ook dat er wolven zijn, maar toch……. Hier, zo vlakbij de boerderij …….

WP_20150123_005

’s Middags ben ik nog terug gegaan en heb foto’s gemaakt.

De foto’s heb ik vergeleken met die op internet. En het kan ook een lynx zijn geweest. De print is groter dan een hondenpoot. Echt nog een stuk groter dan die van Tyson of Noa.

WP_20150123_004

WP_20150123_003

WP_20150123_006
De laatste foto laat een urinespoor zien. Tja, is het een wolf? Of een lynx?
Spannend. We zullen het nooit weten.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op Wolf of lynx?

 1. gerrie zegt:

  Wat leuk om steeds wat over jullie leven te lezen….
  Dat houdt jullie zo dichtbij,vooral met die sneeuw,zo prachtig!!!
  Die slee met paard,toch super om daar in te zitten,
  Hier is gisteren ook sneeuw gevallen,hele lange wandeling in heeten gemaakt,
  Nu al bijna weg..er komt regen.
  Vanavond is er een dienst Gebed vd week vd Eenheid,om 19 uur,
  Hopelijk niet glad,dan wordt het aantal kerkgangers wel erg klein,
  jammer vr Freedom en ons groepje,die dit geregeld heeft.
  Lieve familie,dit is bijna een blog…
  Blijf jullie volgen..dag,dag lieve groet!!!!🙌👍💝

  ¡

 2. Rudy zegt:

  Hoi zus en de rest natuurlijk.
  Lijkt mij toch een honden-, wolvenspoor. Een linx is een katachtige en tijdens het lopen trekt hij de nagels in. Als die poten groter zijn dan die van Noa is het wel een heeeel grote hond of zoals je zelf ook al zei een wolf. Kun je nog een keer een foto maken met iets er bij om de schaal te bepalen. Je hand, een lineaal, een poot van een vd honden. Ik word hier weer enorm nieuwsgierig van. Lijkt me gaaf om die een keertje bij jullie te zien.
  Groetjes,
  Rudy en de rest

  • adalagarden zegt:

   Ha Rudy, dat is het nu net. Een lynx trekt z’n nagels niet in en daarom kun je die afdrukken als leek niet van een wolf onderscheiden. En nog een keer een foto maken is helaas niet mogelijk. Het heeft alweer gesneeuwd, ik moet dan wachten tot hij/zij nog een keertje langskomt. En dat lijkt mij niet zo waarschijnlijk. Ik dacht dat hier geen lynxen zaten maar zo af en toe worden ze wel gezien in Skåne. Dus als een lynx net als een kater sproeit denk ik dat die laatste foto dat laat zien, maar een wolvenmannetje schijnt ook heel donkere urine te hebben, tja, twijfel, twijfel, ik ben maar een leek, ik weet het echt niet. Wat ik wel zeker weet is dat het geen hond is geweest. Die lopen niet los hier in de buurt en geen mens was voor mij door de sneeuw gelopen.

 3. leo zegt:

  Mischien een veelvraat die blijken ook weer voor te komen bij jullie

 4. Reinier van Rij zegt:

  Het is wolf of hond. Bij lynx zie je echt geen nagels.
  http://www.wildthingsultd.org/publications/tracking-identification-guide/
  vr.groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.