Storm Gorm

Storm Gorm die over Ådala ging in de nacht van 29 op 30 november heeft lang voor een aantal ongemakken bij ons gezorgd.
’s Avonds om 10 uur, we lagen net in bed, viel de stroom uit. Tja, daar kunnen we dan weinig aan doen; we proberen te slapen en zien de volgende dag wel wat er allemaal nog staat. Noa heeft een vreselijke hekel aan wind (net als het vrouwtje) en heeft de nacht naast mij doorgebracht. Soms half op bed, soms op haar dekentje.
Rinus’ wekker doet het niet en we slapen “lekker” door tot die van mij afloopt. Bijna half zes en het waait nog steeds zo hard.
Dan moeten we er toch maar uit en het aggregaat voor de dag halen. Gelukkig gebruiken we die niet al te vaak, maar dat zorgt er wel voor dat we elke keer weer moeten uitzoeken hoe dat ding ook al weer moet worden aangesloten. (Toch maar eens een goede Nederlandse handleiding maken.)
Een uur later dan normaal zijn we aan het melken.
Robert is toch om 7 uur met de bus naar Perstorp gereden. Chris moet pas om 9 uur weg. Als ik hem wegbreng naar het station, zit daar Robert nog steeds te wachten. Ook de treinen rijden niet en hij kon niet bellen, want het mobiele netwerk ligt eruit. Waarom Perstorp wel stroom heeft weet ik niet, het zorgt er in ieder geval wel voor dat de jongens zich even kunnen afmelden op hun eigen school. En ze rijden gezellig weer mee naar huis. Onderweg zien we ontzettend veel bomen omgewaaid of gewoon afgebroken als lucifershoutjes.

Geen internet, wel televisie. Want we hebben een aggregaat dat de hele dag staat te brommen bij Chris voor zijn kamer. Dus de jongens vermaken zich vandaag wel.

Handig hoor dat aggregaat, alleen kunnen we niet alles tegelijk laten lopen. Dus eerst melken, en de mestschuif en koeling uit. Dan de mestschuif aan, want die had de hele nacht niet gelopen. Als de stal weer fatsoenlijk begaanbaar is voor de koeien, de spoeling van de melkmachine aan en de schuif weer uit. En als de spoeling klaar is kan eindelijk de koeling aan. In de jongveestal blijft het licht op de nachtstand en loopt de mestschuif een dagje niet. Met een beetje plannen lukt het ons alles draaiende te houden zonder dat het aggregaat teveel wordt belast.

Laat in de middag, we willen net weer gaan melken, hebben we weer stroom. Gelukkig. Spannend is het dan wel met melken, of de stroom erop blijft. Dus de trekker blijft nog even met aggregaat op zijn plek staan. Je weet maar nooit.

Wel weer stroom, maar geen telefoon en dus ook geen internet. Er is een boom op de telefoonkabel gevallen. Die zijn hier nog allemaal bovengronds. Netjes gemeld bij Telia, maar die hebben het reuzedruk nu en we moeten een week geduld hebben. 1 week? Nee hoor, na 15 dagen komt er eindelijk een busje en na 15 minuten zijn die weer weg. Alles weer in orde. Moest dat nu zo lang duren?
Wij zijn al echt verzweedst, we kunnen ons niet zo druk maken om dit soort ongemakken. Dus ook met Rinus’ verjaardag hadden we geen telefoon. Wel mobiel, maar laat die het nu net ook weer afweten. Heel vervelend allemaal, maar meer ook niet. Dan belt iedereen maar een dagje (of 2) later.

In ons bos is ook veel schade. Ongelofelijk hoe de wind in zo’n bos één dikke boom uitkiest en die overleeft het dan niet. Afgeknakt, bomen van minstens 40 cm doorsnee. En zo zijn er vele bomen omgewaaid. Daar kunnen we zelf niets aan doen, daar moet de bosmaatschappij bijkomen om die bomen eruit te halen en te zagen.
Telkens als ik met de honden ga wandelen neem ik een ander stuk bos om de schade te inventariseren.

Hoeveel kracht de wind had kunnen we ook zien aan het opslaghok die op het erf naast de stal staat. Staat? Stond. De wind heeft hem opgepakt en 50 – 60 meter verderop in het weiland weer neergekwakt. Flink beschadigt, dat wel. Als die weer op zijn plek staat moeten we maar eens kijken of alles nog te repareren is.

En zo zijn we de laatste 2 weken wel doorgekomen. We hoefden ons weer eens niet te vervelen.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Storm Gorm

  1. Jaghazelhekke. zegt:

    Hallo. Het is hier erg nat.maar wij wonen ook in Nederlandd.
    Wij wesen jullie fijne feestdagen
    En een Gelukkig Nieuwjaar.
    Nu hebben jullie zeker veel dennegroen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.