eindelijk winter

Na een ongewoon warme decembermaand (net als in Nederland) sloten we het jaar toch nog met een beetje sneeuw af. Derde kerstdag viel er dan toch nog een paar centimeter sneeuw. En de temperatuur schommelde rond het vriespunt.

Het nieuwe jaar is voor ons rustig begonnen. 1 januari ons eerste vaarskalfje. En pas vandaag de tweede, ook een vaarskalfje. Geen zieke koeien, geen gekkigheid dus. We melken rustig onze 2500 liter per dag vol met zo’n 85 koeien. Heel wat anders dan afgelopen zomer toen we er meer dan 100 moesten melken.

De jongens zijn weer naar school. Ze hebben een weekje langer vakantie dan de Nederlandse jeugd. Hier begint het gewone leven pas weer na trettonde jul oftewel 13e kerstdag. Driekoningen dus. Na driekoningen gaat de kerstboom weer weg, de kinderen weer naar school en zijn alle bedrijven weer normaal bereikbaar.
De sfeerlampjes die iedereen voor het raam heeft staan gaan nog niet weg, die blijven vaak tot februari aan. En sommigen houden die het hele jaar voor het raam. Ik doe lekker mee, want ik vind het wel gezellig in deze donkere maanden.
Hoewel we al echt kunnen merken dat de dagen weer wat langer worden. ’s Ochtends om 8 uur is het helemaal licht en om 4 uur ’s middags is het nog niet donker. We gaan weer de goede kant op.

De afgelopen dagen zijn Rinus en ik druk geweest met alles inpakken voor de strenge vorst die deze week verwacht wordt. Tyson verhuist van de paardestal naar de jongveestal. In de paardestal is het net zo koud als buiten en dat is bij -14 toch iets teveel dachten wij, zelfs voor onze Tyson.

De kleine mestsilo wordt een keertje extra leeggepompt, bij extreme kou wil dat niet. Rinus maakt een extra metertje zand af van de kuilen.
De kelder ligt vol hout voor de kachel en de vogeltjes krijgen extra voer. Sinds kort bivakkeren er weer eenden onder de brug. Die willen graag onze korstjes brood.
En ik heb genoeg boodschappen gedaan voor een hele week. Dan hoef ik daar ook niet meer aan te denken.

Er worden temperaturen verwacht tot -14, maar er ligt weer een vers laagje sneeuw en dan wordt het vaak veel kouder. Als het dan ook weer hard gaat waaien, blijven we liever binnen. De stallen en ons huis zijn goed geïsoleerd en kunnen wel tegen de Zweedse winters.

Volgende week komen Heiko en Yvonne voor een lang weekend met Ties. Ben benieuwd hoe Tyson en Ties elkaar vinden. Noa was niet zo enthousiast, pas de dag dat Ties wegging wilde ze met hem spelen.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.