juni 2016

Na een heel koud en nat voorjaar, begon mei met prachtig zomerweer. En het houdt maar niet op. Meerdere weken temperaturen boven de 25 graden. Op de thermometer was zelfs een keer 41 graden te lezen. Oke, dat was ’s middags in de zon. Maar het is zo warm dat we niet eens buiten kunnen zitten.

Door het natte voorjaar kon er bijna geen mest uitgereden worden. Ook kon Rinus het maisland niet op. En toen hij het wel kon ging de cultivator kapot. Gelukkig was er nog iemand die een ontzettend grote cultivator had en met een paar uurtjes het hele maisland klaar had. Daar doet Rinus meerdere dagen over.

IMG-20160605-WA0012

IMG-20160605-WA0010

IMG-20160605-WA0006

De laatste week van april kwam Leo met de kinderen. En in de stuga hadden we Hanny en Ine te gast met partners. Jammer dat het weer niet zo meewerkte. Zeker de nachten waren nog erg koud. En nog steeds veel te veel regenbuien.
De eerste week van mei kwamen Rudy, Nancy en Iris. En die brachten het zomerweer mee. Dan kun je de natuur zien opbloeien. Binnen 2 weken staan alle bomen in het blad. De zwaluwen komen terug en zijn dan meteen druk met de nesten. En de koekoek weet Zweden ook weer te vinden. De bosanemoontjes bloeien en daarna komen de lelietjesvandalen. Die ruiken toch zo heerlijk.

Net als het vorig jaar hebben we (dit keer samen) een groot kalf van 6 maanden geslacht. Dat was op een ontzettend warme zondagmiddag. Het vorig jaar was ik er niet bij, toen moest ik melken, maar dit jaar mocht ik helpen z’n jasje uittrekken. Bijzonder, zo loopt het beestje in zijn hok en vind je het zielig wat er staat te gebeuren, maar als je een keer zover bent als op onderstaande foto, zie je alleen nog maar vlees.

IMG-20160502-WA0002

En dan is het zomaar ineens weer tijd om de kalveren en pinken naar buiten te doen. De koeien gingen 21 mei voor het eerst naar buiten. Ze hadden veel bekijks, want de familie Jönsson met alle kleinkinderen kwamen naar het spektakel kijken. 2 dagen later hebben we 26 grotere kalveren naar Bälinge gebracht.

WP_20160523_001(1)

WP_20160523_002

IMG-20160605-WA0008

En de eerste keer inkuilen hebben we er ook opzitten. Niet zoveel als het vorig jaar, jammer genoeg.

Behalve de cultivator gaat dit jaar nog veel meer kapot. We hebben een hele nieuw waterfilterinstallatie moeten kopen. In februari barstte een ring bovenop de installatie kapot en liep alles vol water. En als je dan weet dat in datzelfde hokje ook de hele grote zekeringskast zit, weet je wel hoe wij geschrokken zijn.
De ring werd gelast en een nieuwe installatie besteld. Want het bleek dat we al jaren veel meer water verbruiken dan die installatie aankan.

WP_20160502_004

WP_20160502_005

Toen weken later de installatie eindelijk geleverd werd (intussen was nog een keer die ring eraf gesprongen en alles weer onder water gelopen) schrokken we wel van de hoeveelheid ketels, buizen en ander materiaal er allemaal geïnstalleerd moest worden.
Het water zou er maar 4 uurtjes af moeten. Daar kun je je op inrichten in je huishouden. Maar het duurde en duurde maar. En de dieren hadden dorst. Voor de koeien was gezorgd. Daar hadden we de achterdeur open gezet en de grote watertank, die normaal in het land staat daarvoor gezet. Maar de pinken hebben de hele dag geen water gehad en de kalfjes kregen geen water en geen melk uit de kalverdrinkautomaat. Voor de kleinste kalfjes had ik water staan en heb dat opgewarmt. ’s Avonds om 23.00 kon eindelijk alles weer draaien.
Dan besef je maar weer wat een luxe het eigenlijk is dat er zomaar water uit de kraan komt als je die opendraait.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.