I lokaltidningen

wp_20160914_001

Stond ik zomaar in de krant van de week.

Een vertaling van de tekst:

Verkoop van boerenmelk toegestaan

Ådala gård is blij met het besluit

Skingeröd. De boeren jubelen. Vanaf 1 september is het wettelijk toegestaan ongepasteuriseerde melk direct uit de tank te verkopen.

  • Eindelijk, we hebben er lang op gewacht. Het zal geen verschil in de portemonnee maken, maar we hebben kontakt met onze klanten en dat is echt heel leuk, zeggen Annet en Rinus Nijkamp, die boeren op Ådala gård net buiten Perstorp.

De regelwijziging van Livsmedelverket (voeding- en warenautoriteit) houdt in dat maximaal 70 liter per week mag worden verkocht. De boeren moeten zich bij Länsstyrelsen (provinciebestuur) registreren en krijgen extra kontrole of de melk wel van goede kwaliteit is.

  • Wij vragen SEK 10 per liter, dat zijn op dit moment SEK 6 meer dan we krijgen van Skånemejerier (de melkfabriek). Ongepasteuriseerde melk smaakt gewoon hoe melk moet smaken.

De discussie rond de krisis bij de melkveehouders is door de lage melkprijs nog steeds aktueel en lijkt nog niet ten einde.

Toen het echtpaar Nijkamp in 2010 Nederland verlieten om op Ådala te gaan boeren kregen ze SEK 3,60 per liter, vandaag de dag ligt de prijs op SEK 2,24.

Annet en Rinus kijken uit op hun 92 koeien die tevreden liggen te herkauwen en genieten van de zon, en zeggen dat ze ondanks alles toch toekomst zien voor de melkveehouder. Ongepasteuriseerde melk verkopen is de eerste stap van Annet om haar droom waar te laten worden ooit een kleine winkel met eigen zuivelprodukten te hebben, zoals melk, kaas, yoghurt, karnemelk en boter van eigen koeien.

  • Met een betere prijs voor de melk willen we een automaat kopen zodat we grotere hoeveelheden met gepasteuriseerde melk kunnen verkopen. Maar dan praat je al gauw over een investering van SEK 200.000

Livsmedelverket klassificeert ongepasteuriseerde melk als een risicopodukt, omdat er bacteriën als EHEC en campylobacter in kunnen voorkomen. Samen met de verkoop van de melk moet daarom schriftelijke informatie meegegeven worden met het advies de melk goed te koel te houden en voor het te drinken eerst te verwarmen tot 70 graden, om niet ziek te worden.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op I lokaltidningen

  1. Riet Schutte zegt:

    Geweldig, je doet het toch maar. Geen vetpot, maar wel een uitdaging. SUCCES!
    Riet Schutte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.