Kapot. Stuk. Doet het niet.

Je hebt van die tijden, dan lijkt alles tegelijk kapot te gaan. Dat was vorige week bij ons het geval. Woensdag de grote trekker. Die werd te warm en schakelde zichzelf uit. Altijd laat in de middag, net als je wilt gaan voeren om daarna te gaan melken. Dat zul je altijd zien. De monteurs waren er snel bij, maar konden de fout niet vinden. Dan moet de trekker mee naar de zaak. En een vervangende trekker, die alles moet kunnen wat de onze ook kan, moet geregeld worden. Ongeveer 2 uur later dan normaal konden we gaan melken. Maar de koeien hadden te eten, dat was het voornaamste.

Donderdag begeeft de wasmachine het. Niet meer te repareren. Dat kost net zoveel als een nieuwe, zei de monteur. Een nieuwe wasmachine is gelukkig niet zo duur als een trekker, maar toch een uitgave die ik nog niet ingepland had.

Van de trekkerdealer krijgen we bericht, dat het de koppakking is. Gelukkig, dat kan nog gerepareerd worden. Duurt een paar dagen, maar Rinus’ fijne trekker komt weer terug. De vervangende trekker vindt hij maar niks.

Ook op donderdag kan Rinus met de kleine trekker naar de smid om de hydraulische slangen te vervangen. Die lekten al een tijdje en beter nu vervangen, dan als ze knappen op een tijdstip dat je het echt niet kan gebruiken.

Zaterdag knapt een olieslang van de kuilhapper, een slangklem erom voor nood en maandag op pad voor een nieuwe.

Zondag wil ik even naar Svenstorp. Ik kom niet ver. De auto maakt zo’n raar geluid. Ik blijf thuis. Dat bekijken we morgen wel weer. Zondagmiddag, we moeten aan de slag. Voer weghalen bij de kalfjes, dan krijgen ze weer lekker vers voer. Ja, had je gedacht. Wat Rinus ook probeert, de grote vervangende trekker wil niet starten. De monteur gebeld, hij laat nogal op zich wachten. Dus weer zijn we laat. Dit keer is het euvel gauw gevonden. De dynamo is kapot. De monteur heeft zoiets niet standaard bij zich en moet terug naar de zaak. Wij beginnen toch maar te melken. Dit keer ruim een uur later dan normaal. En de koeien hebben dit keer geen voer als ze klaar zijn met melken. Wat een toestand in de stal. Dat holt heen en weer en loeien, horen en zien vergaat ons. We zijn net klaar met melken als de monteur weer terug is. Het duurde zolang, omdat hij een dynamo uit een nieuwe trekker uit de showroom moest halen, er lag er geen in het magazijn. Een dynamo inbouwen duurt maar een half uur. Dus als ik de kalfjes melk heb gegeven en Rinus de boxen schoon heeft en de melkput uitgespoten, kunnen eindelijk de beesten worden gevoerd. Het bleef toch nog lang onrustig in de stal.

Maandag stuurt Rinus mij met de auto naar de garage. Ik wil eigenlijk niet, ik vertrouw het niks, maar je moet wat. Ik ben niet ver gekomen. Tot de stuga, zoveel herrie, ik wil de auto draaien en weer naar huis. Bekijk het maar, zegt ie, ik blijf hier staan. Dus de sleepdienst gebeld.

Daar gaat ie

Gelukkig zitten we niet helemaal zonder vervoer. Chris’ autootje is er ook nog. Daar kan Rinus mee naar de smid om een nieuwe olieleiding te fixen. En daarna de mestschuif, die al sinds zondagavond op dezelfde plek ligt. Waarschijnlijk door het gedonder van de koeien is er wat kapot gegaan. Aangezien ik met de kleine Hyundai op pad ben, mag Rinus bij hoge uitzondering de Saab van Robert mee om onderdelen te halen. En tegen de tijd dat de koffie klaar is, heeft Rinus alles weer gerepareerd.

Het was maar goed dat ik niet doorgereden ben met de auto. Er is iets kapot bij de stuurinrichting. Dat zal weer een lieve duit kosten.

Maar nu zijn we wel even klaar hoor met alles wat stuk gaat. Daar zijn we niet zo kapot van.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.