Milkbar vitality

Hoewel de boerderij al een tijdje te koop staat, staat de vooruitgang hier niet stil. Hele grote veranderingen en investeringen zullen we waarschijnlijk niet meer doen, maar verbeteringen en kleine veranderingen die ons werk verlichten of beter zijn voor de dieren, daar gaan we gewoon mee door. Tenslotte willen we, als het zover is, een goedlopend bedrijf overdragen. Daarom hebben we in de herfst vorig jaar het voeren van de kleine kalveren aangepast. Ze kregen altijd een dag of twee melk met de fles en daarna melk uit de emmer. Als ze dan overgeplaatst werden naar de groep moesten ze weer wennen aan de speen van de kalverdrinkautomaat. Nu krijgen ze allemaal de hele tijd melk uit de fles.

De flessen hangen schuin en tamelijk laag zodat de houding van de kalfjes hetzelfde is als wanneer ze bij de koe drinken. Daardoor komt de melk in de goede maag terecht en omdat ze flink hun best moeten doen om te drinken, maken ze veel speeksel aan. Dat is weer goed voor de vertering.

Ze kunnen ook meer op, dus groeien ze sneller. Alleen maar voordelen dus. Voor de kalfjes wel, voor mij niet. Het flessen vullen kost meer tijd en ze zijn tamelijk onhandig om vast te houden, dus moest ik wel heel vaak heen en weer lopen. Ook lege flessen kon ik niet meer dan 4 stuks vasthouden. Ook daar was gauw een oplossing voor. Rinus heeft een aanpassing gemaakt op mijn karretje waarmee ik de melk voor de kaas transporteer.

Je ziet, elk kalf heeft zijn eigen kleur. Dus hoewel het meer werk is ben ik er blij mee. Het is voor de kalveren een veel natuurlijker houding om te drinken. Ik hoef ze maar zelden te helpen de fles te vinden.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.