Stage in Zweden

sbb-beeldmerk-fc
Vanaf 2015 te vinden op stagemarkt.nl leerbedrijf ID 100187424

Geen stages meer bij ons. De boerderij is per 16 maart 2021 verkocht.

2018

Nadat eind maart Simon weer naar huis gegaan is, zijn half jaar zat er alweer op, moesten Rinus en ik een maandje alleen de boerderij runnen. Tot begin mei, toen we hulp kregen van Rian. Een jonge, frisse, vrolijke boerendochter met het hart op de goede plek. Helemaal gek van de kalfjes. Thuis had ze haar eigen koetjes om te knuffelen en om op te rijden. Trekker rijden was niet haar ding, daar is in de stage niet veel aan veranderd. Maar dat gaat vast wel gebeuren als ze het ouderlijke bedrijf wil overnemen.

Na Rian kwam Anne. Een heel stukje ouder dan Rian. Anne komt zelf met de auto van haar ouders en crosst door half Zweden in haar vrije tijd. Eigenlijk was een melkveehouderij niet echt de goede stageplek voor Anne. Maar daar heeft ze ook weer van geleerd. Tenslotte moet je ook weten wat je niet wilt en waarom. Paarden is echt meer haar ding. Maar ze heeft zich er kranig doorheengeslagen en heeft weer een leuk filmpje over onze boerderij gemaakt voor school. Maar jongens wat gaat daar veel tijd in zitten. Scholen, denk eens na voor je zo´n opdracht geeft. De leerlingen komen voor een vakopleiding in de landbouw, niet voor de filmacademie.

Dan is het al het eind van de zomer en komt Anneke. Anneke heeft geen melkervaring, maar daar komt al gauw verandering in. Na een week heeft ze de slag al aardig te pakken en bijna geen begeleiding meer nodig bij het melken. In de tijd dat Anneke er is hebben wij een weekje Nederland gepland. Samen met de bedrijfshulp (uit Nederland) en onze medewerkster Louise klaren de dames het wel.

De laatste stagiair van het jaar komt Martijn in de herfst. Degelijk, nuchter en altijd een antwoord klaar. Hij gooit de voermengwagen wel vol voer. Als Martijn in november weggaat hebben we, met een maandje tussenpose, anderhalf jaar iemand in huis gehad. Nu is het eventjes genoeg. Maar eind maart gaan we weer beginnen met een nieuw seizoen stagiaires.

2017

Ook in 2017 hadden weer een aantal stagiaires achter elkaar en soms tegelijk.

In april was Daniël de eerste. Tot dan toe deed Daniël de opleiding dierverzorging, maar wil na de grote vakantie overstappen naar veehouderij. Vandaar dat zijn keuze voor een stageplek op een melkveehouderij in Zweden is gevallen. 3 maanden is Daniël bij ons geweest en heeft in de laatste weken van zijn stage heel hard moeten werken omdat toen Rinus net een ongeluk had gehad en zijn rechterarm niet kon gebruiken.

Elsemiek kwam in juli en heeft samen met Hugo (kameraad van Chris en Robert) een filmpje over de boerderij gemaakt. Dat staat hier. Erg grappig.

Tussendoor hadden we nog een weekje Veronika van Blå Stjärna, een enthousiaste vrouw die veel wilde leren in een korte tijd.

Na Elsemiek was het de beurt aan Jasper. Ook Jasper kreeg het nogal voor de kiezen. Hij werd door Rinus met gang ingewerkt om de voermengwagen te vullen en de koeien te voeren, want eind augustus moest Rinus aan zijn schouder worden geopereerd en zou na de operatie echt helemaal niks meer kunnen voor (naar verwachting) een half jaar.

Dus ook de periode dat Rinus in het ziekenhuis lag heeft Jasper ingevuld. Voor iemand zonder agrarische achtergrond een superprestatie.

In september was Lidia de hekkensluiter. Nog nooit gemolken zei ze, maar binnen een week stond ze erbij alsof ze nog nooit anders had gedaan.

2016

2016 zal bij ons in herinnering gaan als het jaar van de stagiaires. 6 hebben we er gehad. Het was een drukke, gezellige boel. Vanaf februari hadden we ons huis vol. Als eerste kwam Julia, zo gezellig, zo bekwaam. We moesten haar af en toe dwingen niks te doen, want ze ging maar door. Op haar vrije zondag kon ze niet uitslapen, maar had de kalfjes al gevoerd voordat wij klaar waren met melken.

In mei kwam Liza, een stoere meid. Zo knap dat ze na enkele weken de koeien al kende bij naam en nummer.

WP_20160507_002

Tijdens de stage van Liza hadden we nog even een weekje een Zweedse stagiaire van Blå Stjärna, Jaana.

IMG_20160617_172922 [153260]

In de zomer was het de beurt aan Auke, de enige jongeman onder de stagiaires in 2016.

In oktober kregen we weer een Zweedse stagiaire voor 5 weken Nellie. Nellie moest van de school 5 weken op een melkveehouderij helpen om zich breder te oriënteren, maar dat was geen succes. Nellie was niet geïnteresseerd en dan zijn 5 weken erg lang. Voor haar, maar ook voor ons.

En in december nog een korte 3-weekse stage van Birgit. Zij moest nog even op buitenlandstage om haar HBO opleiding te kunnen afronden. Met Birgit hebben we veel geëxperimenteerd in de kaaskamer met allerlei recepten. De “feta” van koemelk is een groot succes in de winkel geworden.

2015

In april komt Luc ons team versterken. Hij doet een MBO opleinding aan de Landstede in Raalte. Luc is een goedlachse, vrolijke jongeman. Altijd goedgeluimd en altijd bezig. Soms moeten we echt de handrem aantrekken anders loopt hij zichzelf voorbij. Oude trekkers en lekker eten zijn zijn grootste hobbies. Wat heb ik veel koekjes gebakken in de periode dat Luc hier was. Dankzij zijn aanwezigheid kon ik eindelijk binnen alle kozijnen schilderen. Dat was na de grote verbouwing in 2011 nog steeds niet gebeurd.

WP_20150507_004

Officieel duurde zijn stage tot juni maar blijkbaar beviel het hem zo goed hier dat hij tot 1 juli is gebleven.
Luc was nog maar enkele dagen weg toen Ronald naar Zweden kwam. Ronald doet een HBO opleiding in Dronten.
In zijn stageperiode hebben we dankzij zijn aanwezigheid de renovatie van de koeienstal tot een goed eind kunnen brengen. Ronald moest samenwerken met de Zweden en ook met onze gasten die graag de handen uit de mouwen steken als ze hier zijn.
WP_20150805_001

WP_20150729_002
De laatste week van zijn stage kwam zijn vriendin over en hebben ze de omgeving verkend.

En vlak na Ronald was het de beurt aan Sandra. Sandra doet een opleiding aan het AOC Oost. Nog maar 17 jaar is ze, maar weet wel wat ze wil. Hoewel ze het af en toe best moeilijk had, liet ze dat in haar werk niet merken. Sandra werd onze kalverfluisteraar. En niet één keer verslapen, knap hoor.
IMG-20150821-WA0001
WP_20150818_001

2014:
Van mei tot augustus heeft Ricardo hier hard gewerkt en veel geleerd. Toen hij kwam vertelde hij dat hij nog nooit op een trekker had gereden. Een rijbewijs had hij wel, dus karren maar. Na een week moest hij al alleen een vrachtwagen lossen omdat Rinus niet thuis was. Dat ging hem goed af. En aan het eind van zijn stage kon ik niet meer horen wie er op de trekker reed, Rinus of Ricardo. Dat betekent dat hij net zo hard kon scheuren. Tijdens zijn stage zijn wij nog een week naar Nederland geweest op vakantie. Ricardo hoefde vanzelfsprekend niet alles alleen te doen. Hij kreeg versterking van een oud-stagiair Jan Mark en zijn kameraad Auko. Ricardo wil na zijn opleiding op een zorgboerderij gaan werken en heeft ook een opleiding maatschappelijk werk achter de rug.
mobiel juli 2014 036
Met Ricardo’s hulp is een deel van de koeienstal gerenoveerd. Nieuwe boxafscheidingen en koematrassen zijn er aangebracht. Dat was een hele klus.DIGITAL CAMERA
Volgens ons heeft hij een goede tijd hier gehad. Wij vonden het in ieder geval fijn dat hij er was. Hij was een gezellige, betrokken en zeer leergierige jongen. Wat je hem 1 keer vertelde vergat hij niet meer. Zijn ouders kunnen echt trots zijn op zo’n jongen.

In september was onze logeerkamer voor Hans. Hans is een echte agrariër. Hij wil in de toekomst ook graag het bedrijf van zijn vader overnemen. Veel konden wij hem dus niet meer leren. Voor Rinus erg prettig, want dan is er meer tijd voor overleg in plaats van uitleggen. Samen praten over de maisoogst, de verschillen in werkwijzen tussen NL en Zweden, KI, trekkers en alles wat maar bij het boerenleven hoort.
WP_20140905_004
Hij heeft DeLaval geholpen bij de jaarlijkse grote servicebeurt van de melkmachine, dat ging hoofdzakelijk in het Engels.
Een aantal Polen kwamen het oud ijzer ophalen en Hans ging helpen opladen met de trekker met voorlader. Toen heeft hij een aardig mondje Pools gehoord. Maar goed dat hij het niet kon verstaan.
Een aantal dagen grasharken en na de maisoogst het land loskrabben. En ook Hans heeft ervoor gezorgd dat er nog een stukje van de koeienstal kon worden gerenoveerd.
Jammer dat hij eerder weer terug moest naar Nederland dan eigenlijk was gepland.

In 2013 kwamen eerst Renske en Marijn ons team versterken. Twee vriendinnen van de opleiding bedrijfskunde in Dronten. Beide dames met boerenachtergrond, dus melken was geen probleem.

10072013

Marijn, helemaal gek van Volvo, was ook met trekkers heel handig. Jammer voor Renske, zij heeft niet echt de gelegenheid gekregen om er handigheid in te krijgen. Makkelijk voor Rinus, die de twee dames op pad kon sturen, pinken halen, of brengen. Of een aanhanger vol met oude autobanden die op de kuil moeten komen.
002

Het was erg warm in de periode dat Renske en Marijn hier waren. Regelmatig hebben we de dames naar het water gestuurd voor afkoeling. In de weekenden hebben ze onder andere het Volvo museum in Göteborg bezocht, collegastudenten die ook in Zweden verblijven, een dagje naar Zee. En het elandenparkje. Renske heeft daar de mooiste foto gemaakt van een eland die ik ooit heb gezien.
eland

In september was het de beurt voor Willem om 5 weken van zijn 10 wekenstage bij ons door te brengen. Willem’s achtergrond ligt niet op een boerderij maar zijn hart wel. Willem was een geweldige knul. Gezellig in de omgang (leuk voor Annet) en handig met met alles wat maar op zijn pad kwam (fijn voor Rinus). Zijn grootste hobby was de fokkerij. Uren konden Rinus en Willem praten over de stierkeuze. Eén koe is nu drachtig van een stier die Willem uitgekozen heeft (en die hier niet in het vat zat).

Tijdens de stage van Willem was het kalfjes vangen. En dat letterlijk. Kalfjes die veel te vroeg in Oderljunga geboren werden mochten met de trekker naar huis.

19092013096

Andere kalfjes werden gewoon door Willem naar de stal gedragen.
29082013072

Sinds april 2013 zijn we een erkend leerbedrijf en geregistreerd bij Aequor onder nummer 255265.

In 2012 is Jan Mark hier op de boerderij geweest voor zijn stage. Hij doet de opleiding veehouderij in Leeuwarden.

Van begin mei tot en met half juli heeft hij van Annet het melken overgenomen en van Rinus al het trekkerwerk wat er maar voorhanden was. Een stille jongeman die graag hard werkt en die we af en toe moesten dwingen vrij te nemen. Toen Jan Mark weer weg was moest Rinus weer wennen aan het feit dat hij op tijd de voermengwagen vol moest gooien om de koeien te kunnen voeren. Het was goed te merken dat Jan Mark al van kleins af aan graag op een boerderij werkt. En hoewel niet van boeren afkomst was hij van alles op de hoogte. Met Jan Mark hebben we o.a. de Borgeby Fältdagar bezocht.

In 2011 hebben we 2 stagiaires mogen begeleiden op ons bedrijf.

In februari kwam Daniël. Hij is 8 weken onze steun en toeverlaat geweest. Daniël kwam van de Landstede Raalte, een MBO opleiding.

We hadden toen nog de oude jongveestal en al het voer moest met kruiwagens naar binnen. Heel bewerkelijk allemaal dus de hulp van Daniël was meer dan welkom.

Daniël is gek met de dieren en omgekeerd. Hij had beslist zijn favoriete koeien. Met Daniël zijn we naar Malmö Milamessan geweest, want er moet ook tijd zijn voor ontspanning.

In augustus hebben we Rianne mogen begroeten op de boerderij. Rianne volgde de opleiding Veehouderij in Dronten, een HBO opleiding. Rianne wist van aanpakken, niets was haar te gek.

Net als Daniël was ze heel handig met de trekkers en ze heeft de tuin goed onderhanden genomen. Want op de boerderij was het in augustus en september niet zo druk. Aan het eind van de stageperiode hebben haar ouders haar opgehaald. Ze konden een paar dagen in het zomerhuis blijven om hier ook de omgeving te verkennen.

Dus heb je zin in een buitenlandstage op een melkveehouderij en wil je toch niet al te ver weg. Dan is Zweden heel geschikt. Het is “slechts” 10 uur rijden van Nederland naar Perstorp. Neem contact met ons op via de blog.

Advertentie

5 reacties op Stage in Zweden

 1. Marijn zegt:

  Hé wat leuk om te lezen! En een aanrader voor wie nog een leuk en leerzaam stagebedrijf zoekt..

 2. Donna van Bruggen zegt:

  Wat een prachtige plek! Is het misschien mogelijk dat ik jullie aankomende zomer kom helpen op de boerderij?

 3. Rayven Bussink zegt:

  Beste Fam Nijkamp,
  Ik zou jullie graag willen contacteren over een eventuele stage bij jullie bedrijf.
  Ik heb namenlijk een vermoeden dat dit iets anders is dan jullie gewend zijn ?
  daarom zou ik graag van jullie een e-mail adres tegemet krijgen.

  Mvg, Rayven Bussink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.