Nu is de stal vol

We zijn nu ruim 2,5 jaar in Zweden en de bedoeling was om de stal, geschikt voor 100 koeien, ook snel vol te krijgen. Maar door allerlei omstandigheden is dat met eigen opfok nog steeds niet gelukt.
Vorig jaar hebben we 3 pinken bijgekocht, maar dat maakt de stal niet vol. Mikael had ook de droogstaande koeien in de stal, hij kon dus maximaal 75 koeien melken. Onze droogstaande koeien staan in de nieuwe stal, dus er is ruimte genoeg.
Wij willen naar de 100 stuks, een stal vol. Zeker nu de melkprijs weer langzaam omhoog kruipt willen we veel melk leveren. Aan een quotum hoeven we hier in Zweden niet te denken. Maar meer dan 80 koeien melken is nog niet vaak gelukt. En zo gauw je een flink aantal nieuwmelkte koeien erbij hebt, moeten er ook weer een stel droog worden gezet. Dat schiet niet op.

De enige mogelijkheid om dit op korte termijn te bereiken, vonden we, was dus koeien aankopen. En laat er nu net in Halmstad iemand willen stoppen. Een aantal koeien had hij al verkocht, maar er waren er nog 17 over en 1 drachtige pink. Besluit na enkele rekensommetjes begin juni genomen en een week later de koeien al gekocht.
Gisteren, donderdag, zouden ze gebracht worden.

Wij denken, die koeien worden na het melken ingeladen en hiernaartoe gereden. Maar dat bleek allemaal niet zo makkelijk te zijn.
Deze koeien komen uit een aangebonden stal en lopen in de zomerperiode buiten, worden hoogstwaarschijnlijk ook buiten gemolken. Dus moeten de dames eerst weer naar de stal gebracht en dan in de vrachtwagen geladen. Bij ons kan een hele grote vrachtwagen makkelijk op het erf komen, maar daar niet. Dus in twee keer met een kleine vrachtwagen worden de koeien opgehaald. Op een andere locatie overgeladen in een grote vrachtwagen en dan pas deze kant op.

juni2013 009

juni2013 010

Om 17.00 uur kwamen de dames aan. Wij hadden net onze meisjes opgehaald en wilden met melken beginnen.
Je kunt 18 nieuwe koeien niet meteen tussen andere koeien doen. Alles is nieuw. Omdat ze op stal altijd aangebonden hebben gestaan, kennen ze geen voerhekken, geen mestschuif, geen ligboxen, geen visgraatstal. Ze hebben honger van de hele tijd in de vrachtwagen en zijn gestrest van de hele toestand. We melken dus eerst onze eigen koeien en laten de nieuwe koeien maar even tot rust komen en eten.
Als laatste zijn dan toch de nieuwe koeien aan de beurt. Ze hebben nog geen halsband om, dus moeten we goed op de oornummers kijken welke koeien we niet mogen melken. Er is 1 pink bij, die heeft geen melk. Maar er zijn 2 koeien bij die net drooggezet zijn. Als we die per ongeluk toch zouden melken komt er antibiotica in de melk en dat willen we echt voorkomen.

Maar alles gaat goed. Het is moeilijk ze de melkstal in te krijgen, maar als ze er eenmaal staan is het melken een fluitje van een cent. Ze hebben niet zoveel melk van alle stress, vanochtend was dat al een stuk beter. En wat waren ze blij toen de deuren vanochtend opengingen en ze weer naar buiten konden. Maar straks moeten ze weer naar binnen, dat lukt me nooit in mijn eentje. Gelukkig is het vakantie en gaan Robert en Chris wel mee.

juni2013 011

Vanochtend waren er al een paar die sneller naar voren liepen, de melkstal in, met de andere koeien, maar de meesten nieuwelingen bleven toch weer achteraan staan. Als we ze ophalen raken ze weer in de stress en staan dan op een rijtje in de ligboxen te wachten op wat komen gaat. Je ziet wel hoe smerig ze zijn geworden van uitglijden of niet in de boxen liggen.

Wat ze wel gauw doorhebben zijn de voerhekken. Eten willen ze allemaal.

juni2013 013

Dat wordt door Rinus meteen benut om de koeien een halsband om te doen. Fijn, die zijn vanavond goed herkenbaar. In de computer geven we in welke koe niet gemolken mag worden, dus dat komt helemaal goed.

Nu is de stal echt helemaal vol. 100 Koeien, 95 om te melken. Die melktank gaan we volmaken. Bij de melkfabriek weten ze niet wat ze zien, zoveel melk gaan we leveren.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Nu is de stal vol

 1. Minka zegt:

  Leuk verhaal zeg, 100 koeien, wauw, dat is veel. Hoeveel dieren hebben jullie nu alles bij elkaar? Want jullie hadde toch zelf ook kalfjes?

 2. henriette groote wolthaar zegt:

  Een hele prestatie om dit alles in 2,5 jaar te realiseren. Petje af hoor.

 3. adalagarden zegt:

  Op dit moment zijn er 115 melkkoeien (dus ook die bijna gaan kalven en op dit moment droogstaan), 53 pinken van 1 jaar en ouder, 44 kalveren jonger dan 1 jaar en 4 stierkalfjes. Die stierkalfjes gaan met ongeveer 2 weken weer weg.
  En niet te vergeten 3 katten en 1 hond.
  100 koeien melken is inderdaad best veel, vanochtend ging het al weer een stuk beter dan gisteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.