Storm Sven

Toen Simone over het land raasde is er bij ons niet zo veel gebeurd. Maar Sven zullen we niet gauw vergeten.
Allereerst omdat het 5 december was. Sinterklaas zou ook nog even naar Zweden, pakjes brengen. Gelukkig had hij wind mee. En wat voor eentje.
We waren net klaar met melken, de spoeling liep nog, toen de stroom uitviel. Nu gebeurt dat wel vaker en dus geen reden voor paniek.
Ik had er al een beetje op gerekend en bij de wc een grote emmer water neergezet en ook in de stal diverse emmers met water gevuld. Rinus had de trekker bij het hout geparkeerd met de voorlader op het dakje zodat die niet kon wegwaaien.
Met kaarsjes aan hebben we de pakjes uitgepakt. Voor Chris een keyboard en Robert een computerspel wat ze niet uit konden proberen zonder stroom. Maar eigenlijk best gezellig. Tot de volgende ochtend.

We hebben niet zo best geslapen, als het tijd is voor Rinus om op te staan, is er nog steeds geen stroom. Dus blijft hij nog lekker een uurtje liggen.

Ook de mobiele telefoon is uitgevallen en dat is vervelend. Hoe kunnen we nu weten of de scholen open zijn, of de treinen rijden? We houden vandaag de jongens thuis, afmelden kunnen we ze niet, geen internet.

Rinus sluit het aggregaat aan, zodat we toch kunnen melken. Maar dan is er nog steeds geen stroom in de melkput. Ook is ’s nachts de melkboer niet geweest om de tank leeg te maken. Dat is niet zo goed, want nog een keer melken past er niet in. Later blijkt dat er 2 bomen zijn omgewaaid aan elke kant van de boerderij één en zo kon de melkboer hier niet komen.

Inmiddels kan Chris wel bellen met zijn mobiele telefoon en wordt er een elektricien geregeld. Die is er gauw en het probleem van de stroom in de melkput is opgelost. Inmiddels is het half 10 en kunnen we eindelijk beginnen met melken. Om 12.00 zijn we klaar. Dan kunnen de leidingen gespoeld worden, daarna kan de koeling aan en als laatste de mestschuiven. Die hebben ook de hele nacht niet gelopen, het ziet er weer lekker uit in de stal. Alles moet om de beurt om het aggregaat niet te overbelasten. Maar dan zijn ze bij de E-On toch klaar en kunnen we alles gewoon opstarten. Om 13.00 komt de melkboer de tank leegmaken: 6.477 liter zat erin. De melk van de laatste 8 koeien hebben we weg moeten laten lopen, is niet leuk, maar het valt toch mee.

Zondagmiddag kwart voor 4. Weer geen stroom. Verdorie, weer ligt hetzelfde gebied eruit als op donderdagavond. Nu niet gewacht, maar meteen het aggregaat aangesloten. Het waait wel hard, maar het stormt niet. Wel is de sneeuw die overdag is gevallen gaan smelten, het is vies, nat, koud en dan regent het ook nog eens. Daar sta je dan in het donker te prutsen met dat aggregaat. Maar het werkt weer en Chris is voor 19.00 uur binnen om sport te kijken. Boer zoekt vrouw willen we ook graag zien. Het lukt allemaal. Als ik rond 20.00 uur de E-On bel om te vragen of ze weten hoe lang het gaat duren is er nog niets bekend. Maar als Boer zoekt vrouw afgelopen is kan Rinus het aggregaat weer uitschakelen. We zitten weer op het net.

Het kan allemaal wel met zo’n aggregaat, maar niet tegelijk. Ook in huis moeten we goed nadenken wat we aanzetten. Als er achter het een en ander loopt kan ik niet koken of bakken, geen wasje draaien en geen afwasmachine aandoen. Gelukkig is zo’n stroomstoring meestal van korte duur. Een halve dag kunnen we wel zonder warm eten, toch?

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Storm Sven

  1. Bert en Toos Melis zegt:

    Hallo Rinus en Annet. Wat een verhalen van jullie belevenissen. Het blijft avontuurlijk en hard werken. Na erg lange tijd heb ik weer eens op jullie weblog gekeken, omdat ik eigenlijk een kerstkaart wilde sturen en even tevoren wilde kijken hoe het met jullie ging.
    Wij wensen jullie alvast hele fijne Kerstdagen en alle goeds voor 2014!
    Hartelijke groeten van Bert en Toos Melis uit Eersel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.