bijgeloof rond pasen

Al een lange tijd heerst in Zweden het bijgeloof dat rond Pasen de toverkracht van heksen op zijn sterkst is en ze het meest actief zijn. Ze vliegen op hun bezems op Witte Donderdag naar een bijeenkomst met de duivel op de plaats ‘Blåkulla’. De zaterdag die volgt keren ze weer terug. In een kerktoren in de buurt verzamelen de heksen zich om gezamenlijk de lange weg voort te zetten. In Zweden is het een bewijs van domheid of veel moed om de nacht van Witte Donderdag door te brengen in een kerktoren.

Paasmorgen
Op Paasmorgen doen mensen hun haard aan, zodat de heksen klem komen te zitten in de schoorstenen als ze terugkomen van Blåkulla. 9 verschillende takken worden eerst verbrand, om zeker te zijn dat de schoorsteen veilig is. Vroeger werd er met geweren in de lucht geschoten, heilige symbolen op deuren geschilderd en vreugdevuren gebouwd, als bescherming tegen kwaadaardige krachten in deze periode. Het stoken van het grootste vreugdevuur is nog steeds een traditie in Zweden. Inmiddels heeft vuurwerk de vuurwapens vervangen.

Witte Donderdag en Goede Vrijdag
In Zweden heet de woensdag voor Pasen Dymmelonsdagen, het is deze dag de bedoeling dat iemand, zonder dat hij dit merkt, iets geks op zijn rug heeft hangen. Op Witte Donderdag of Paasavond bezoeken Zweedse kinderen de buren, terwijl ze verkleed zijn als heksen. Ze laten dan een versierde Paaskaart achter en krijgen hiervoor in ruil geld of iets lekkers. In West-Zweden versturen de mensen vaak anonieme Paaskaarten.

Wanneer het Goede Vrijdag is, bezoeken jonge mannen allerlei boerderijen uit de buurt en slaan meisjes met berkentwijgen tot ze een alcoholische drank krijgen. Op Paaszondag doen de vrouwen hetzelfde bij de mannen, zij slaan dan de mannen met berkentwijgen.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

Een reactie op bijgeloof rond pasen

  1. Stephanie zegt:

    Haha, ontzettend leuk.
    Al vindt Tom het slaan met twijgen ietwat kinky.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.