De herfst nadert

De herfst nadert met rasse schreden. Mooie zin he, zou zo het begin van een gedicht kunnen zijn. Maar die schrijf ik niet, daar moeten jullie bij Benne voor zijn.
Maar een feit is het. Eind augustus en de bomen verkleuren al. De meeste zwaluwen zijn vertrokken. Nog 3 nestjes in de stallen. Gisteren zijn de jonkies uit één nest voor het eerst eruit geklommen. Maar bij de andere 2 nestjes vliegen de ouders af en aan met vliegjes en mugjes om de jongen te voeren en ze klaar te stomen voor de reis.

We hebben al lang niets meer van ons laten horen. Geen internet, geen telefoon. Sinds gisteren is alles weer oké. Zweden hè, daar duurt alles wat langer. Eerst moet je een week wachten op een monteur, die je vertelt dat het modem kapot is. Dan moet je een week wachten op het nieuwe modem.

Wat een zomer is het geweest. Lang, warm, heet, droog en tot slot heel nat. Het was wel de zomer van de uierontstekingen. Het begon allemaal zo mooi. April, mei en juni gewoon helemaal vrij van uierontstekingen. In juli was het helemaal mis. De ene na de andere koe werd ziek. Wij dachten dat het met het ontzettende warme weer te maken kon hebben. Maar nu het in augustus een stuk koeler en ook natter is gaat het maar door. Weer hebben we bijna dagelijks de veearts over de vloer. En nu niet een gewone uierontsteking, maar die vreselijke rottige E-coli. Eén koe kunnen we al als verloren beschouwen. Misschien dat ze nog iets opknapt en voor de slacht weg kan, maar ze is wel heel erg ziek.

En het is ook de zomer geweest van de rare gevallen. Eén koe die tot 2x toe de baarmoeder naar buiten perst na het kalven. De veearts had dat nog nooit meegemaakt in zijn 25 jarige loopbaan. Rinus ook niet, en die loopt ook al een tijdje mee als boer. Met de koe gaat het trouwens weer wat beter. Ze geeft echter niet zoveel melk als de vorige keer, ze heeft er dus duidelijk wel aan geleden.

En in onze vakantie zagen de jongens een pink lopen waarvan ze dachten dat die moest kalven. Jan Mark maakte er een foto van, want helemaal normaal zag het er niet uit. De foto konden ze de veearts laten zien. Want toen die kwam was er niets meer te zien bij die bewuste pink. Ze hebben haar naar de stal gebracht. Deze pink bleek hele zwakke spieren te hebben in het achterlijf en was ook al bezig de baarmoeder eruit te drukken. Ze heeft een tijdje in de stal gelopen. Elke keer kwam er een stukje van de baarmoeder naar buiten en als ze opstond ging het weer naar binnen. Tot op een ochtend het leek of ze echt alles eruit wilde persen.

wp 20140801_09_37_00_smart

WP_20140801_004

We hebben haar naar het strohok in de jongveestal gebracht en daar heeft onze veearts Milka nogmaals dichtgemaakt. Daar loopt ze nog steeds. Binnenkort is het echt tijd om te kalven. We zijn heel benieuwd wat er gaat gebeuren.

Dan hadden we die keizersnee koe die het niet overleefd heeft. En 2 koeien met vermoedelijk scherp in, één is niet meer en de ander geeft weer bijna een normale hoeveelheid melk. We hebben een koe die zichzelf ging droogzetten. Niet zo heel abnormaal, maar het was haar tijd nog niet. Op een gegeven moment zijn we haar maar 1x per dag gaan melken en sinds die tijd geeft ze elke dag weer meer melk. Sinds vandaag melken we haar weer 2x per dag. Rare gevallen.
Het Schmallenbergvirus speelde ons dit jaar ook weer parten. 5 dode kalfjes en 2 koeien die we niet konden melken. 1 Koe zijn we wel gaan melken ook al waren de kalfjes veel te vroeg geboren. Die geeft nu een flinke aantal liters melk. De volgende keer gaat het wel weer goed.

En weer een stel pinken die gewoon de melk niet laten schieten.

Maar er zijn ook heel veel goede dingen hoor. In de tijd dat Ricardo hier was zijn er 37 kalfjes geboren. 20 is normaal in 10 weken, dus bijna het dubbele. Ruim 2 weken geleden hebben we 24 kalfjes in 2 uur onthoornd, ook een record. Ze praten er nog over bij de KI.

Met de mini tweeling gaat het goed. Ze drinken nu ruim 4 liter per dag. Nog steeds voer ik ze 3x per dag. Maar niet lang meer, ze zijn al bijna zo groot als een normaal pasgeboren kalf. Dan ga ik over naar 2x per dag. Tegen die tijd zullen ze ook wel iets meer kunnen drinken dan 1,5 liter en krijgen ze genoeg binnen.

De stier heeft het hier ook duidelijk naar zijn zin. Z’n harem gedraagt zich voorbeeldig. Regelmatig zien we hem stappen met een nieuwe vlam naast zich. Dan hebben ze dikke verkering. De volgende dag ziet ze hem niet meer zitten, maar hij is daar niet rouwig om. Hij zoekt wel een mooie nieuwe vriendin uit als de tijd rijp is.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.