soms zit het mee, maar soms …..

Zal ik maar beginnen met de leuke berichtjes?

We hebben weer een 100 000 liter koe. Onze Cyril 69 heeft in juni de 100 000 liter volgemaakt. Een hele prestatie voor een koe van nog geen 11 jaar. In december 2010 kreeg ze haar eerste kalf. Ik weet nog goed dat ze als hoogdrachtige pink voor het eerst de melkput door moest. We hadden toen nog de 2×4 open tandem, dat was al heel eng en daarna stond er ook nog eens een voetenbad. Wat duurde dat lang voor we haar daar door kregen. Nu heeft ze al 10x gekalfd en een van haar dochters geeft ook al bijna 60 liter per dag. Ook een kleindochter is een prima koe. Haar laatste kalfje was ook een vaarsje, hopelijk gaat zij ook dezelfde kant op.

 

En we stonden in de krant, want we hebben de jaarlijkse milieuprijs van Centerpartiet gekregen.

Holländska mjölkbönder fick miljöpris

Av

Mikael Öhrn

PERSTORP/ODERLJUNGA. Centerpartiet i Perstorp har delat ut årets miljöpris. I år gick priset till Annet och Rinus Nijkamp på Ådala gård i Skingeröd i närheten av Oderljunga. Paret Nijkamp får priset för att de “genom att driva ett aktivt lantbruk så kommer också det vackra öppna landskapet att finnas kvar”. Centerpartiet i Perstorp framhåller också att det handlar om närodlad produktion på just landsbygden.

Annet och Rinus Nijkamp kommer ursprungligen från Holland, men flyttade till Sverige 2010 när kostnaderna för mark och investeringar i hemlandet ansågs vara för höga. Idag finns det 100 mjölkkor på gården och ett par hundra ungdjur.

För några år sen startade familjen även en gårdsbutik där gårdens egna mejeriprodukter finns till försäljning.

Annet och Rinus Nijkamp på Ådala gård i Skingeröd.

Dat is toch wel een opsteker! Wij zijn er blij mee.

Vertaling van de tekst (ongeveer):

De jaarlijkse milieuprijs van de centrumpartij Perstorp is dit jaar gegaan naar het echtpaar Nijkamp, Ådala gård in Skingeröd in de buurt van Oderljunga. Het echtpaar Nijkamp krijgt de prijs voor het actief bedrijven van een landbouwbedrijf en daarmee het landschap open te houden. Annet en Rinus Nijkamp komen oorspronkelijk uit Nederland, verhuisden in 2010 naar Zweden toen de prijzen voor grond en investeringen te hoog werden in hun thuisland. Vandaag de dag zijn er 100 melkkoeien en enkele honderden stuks jongvee. Enkele jaren geleden is de familie ook begonnen met een winkel waar eigen zuivelprodukten worden verkocht.

En we hebben al ingekuild. Vorig jaar was het helemaal niks en eind april zag het er niet naar uit dat het dit jaar beter zou gaan. Maar dan komt toch de zon in mei, een beetje regen erbij en ziedaar, het gras begint te groeien en zo konden we met pinksteren inkuilen. Een mooie bult en nog zo´n 100 grote ronde balen. Rinus is een blij mannetje! Ja, net als in Nederland is het hier erg warm. Op tijd de gordijnen dicht, de zonnewering naar beneden. De koeien gaan nu ´s nachts naar buiten en blijven overdag in de stal.

Als het mei is, moeten de koeien en het jongvee naar buiten. De jongste kalfjes lopen bij de keuken, dan hebben we daar mooi zicht op. De wat ouderen gaan naar de zomerweide. Altijd weer een mooi spektaktel. De grond is niet van ons en de eigenaar gaat elke avond met een emmertje brokken naar de beestjes om te kijken of alles goed gaat. 15 juni moet er een pink naar huis. Die is ziek, maar wat heeft het beestje? De veearts behandelt haar voor alles wat maar mogelijk is en wij doen haar apart in een strohok. Daar willen we haar verwennen met lekker voer, extra krachtvoer, een beetje hooi, maar niks wil ze eten. Drinken doet ze wel. Ze staat ook op, maar alles zo futloos. En vanochtend vonden we haar dood in het hok.

Ook de koeien die met zwangerschapsverlof gaan (droog staan) mogen de wei in. Bijna dagelijks loop ik daar met de honden langs. Om te kijken of er nog genoeg water is en ook hoe het met de dames is. Vorige week zag ik Merel (ja, we hebben een koe met een vogelnaam) apart van de rest liggen. Dat is vaak geen goed teken. De volgende dag hebben we haar opgehaald. Ze was niet al te dik, dus koeienvoer zal haar goed doen. In juli zou haar kalf pas komen, kan ze mooi aansterken. Niks juli, 2 dagen later kalft ze al, een heel klein stiertje. En als ze in de melkput komt ziet Rinus meteen dat het foute boel is. De koe is ziek, coli. Ze wordt behandeld en we hopen er het beste van. Maar helaas, ze kan niet meer opstaan en een paar dagen geleden heeft Rinus haar af moeten maken. Jammer hoor, ze was pas 8 jaar oud. Het stierkalfje had ook niet zo´n goede start, maar doet het nu goed.

En dan wordt het Midzomer, een groot feest in Zweden. Het is mooi weer, wat willen we nog meer. Aardbeien, nieuwe aardappelen en vis horen bij midzomer, daar doen we graag aan mee. En geven er met stokbrood en salades onze eigen draai aan. Op zo´n dag wil je liever geen veearts bellen, want er is niemand bereikbaar. Toch moet dat tijdens het melken gebeuren. We hebben een koe met een wond aan haar voorpoot, waar het bloed uitspuit. Gelukkig is onze eigen veearts wel te bereiken en binnen 20 minuten aanwezig. Een drukverband moet het doen. Raar gezicht zo´n bont verband om die koeienpoot. 24 uur moet die blijven zitten. Langer kan ook niet, de klauw wordt helemaal dik en het verband is inmiddels doordrenkt van het bloed. Wonder boven wonder begint het niet weer te bloeden als het verband eraf is. En tot nu toe ziet het er goed uit.

Zondagochtend, Rinus en ik melken met zijn tweeën, het is de vrije zondag voor onze stagiair. Onze verse 100 000 liter koe komt pas als allerlaatste binnen. Dat is al geen goed teken. In plaats van 30 liter heeft ze maar 14 liter. Rinus test de melk, daar komt niet echt iets uit. Dan krijgt ze een spuitje om de melk te laten schieten en melkt ze de 30 liter vol. Maar Rinus vertrouwt het niet en haalt de thermometer erbij. Bij 39 en nog wat stopt hij. Het beestje is dus toch echt ziek. Geen veearts bellen, meteen behandelen tegen coli. ´s Avonds is ze te ziek om in de melkput te komen. Nu, na een paar dagen, kunnen we zeggen dat we waarschijnlijk de koe hebben gered, maar het zieke kwartier? De tijd zal het leren. Rinus was er op tijd bij. Deze koe heeft al eerder coli gehad. Toen een hele lactatie 3-speen geweest en toch was ze de volgende lactatie gewoon weer 4-speen. We hadden zaterdag nog tegen elkaar gezegd, binnenkort een mooie foto van haar maken. Zondag waren we bang dat dat niet eens meer zou kunnen. Zo snel kan het veranderen.

Tja, zo gaat dat dan op een boerderij.

Leuk bericht om te eindigen.

Jennifer, Robert Jan en de kindertjes zijn 10 dagen op vakantie geweest. Dat was dikke pret met onze gekke Raaf en lieve Naomie. Raaf bij opa op de trekker.

 

Oma moet spelen onder de tafel. Ik ben weer helemaal op de hoogte van de huidige tekenfilms.

Daar word je wel heeeeeeel moe van

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

5 reacties op soms zit het mee, maar soms …..

 1. gerrie zegt:

  Dankjewel!!
  Het is zo mooi om te lezen over jullie leven…
  Van harte gefeliciteerd met de prijs,zeker verdiend!!
  Wat zijn jullie druk op het bedrijf!
  Gaat het ook goed met jullie en de jongens?
  Hier ist goed en op het koor ook,we konden maandag niet oefenen,te warm.
  Kunnen jullie van die blauwe lappen voor de ramen doen in de stal?
  En hoe gaat het met de kaasmakerij….
  Wens jullie sterkte met al het werk,
  Hier ist een lui !eventje,koffie met de krant,
  Het is hier in de tuin al 27.9 int kleine tuintje,
  Er is nu nog schaduw,dus de potten krijgen water,
  Vanmiddag fietsen met een vriendin door de bossen,
  Nou mensen,lieve groeten en we houden contact hè
  Groeten van uit Raalte voor alle vier!!

 2. gerrie zegt:

  Nog bedankt voor de kinderfoto’s wat prachtig,daaaag

 3. Marian zegt:

  Leuk om te lezen! Zo hebben we toch ook een beetje het gevoel dat we een kleine blik hebben gekregen in het huidige leventje van Gydo!

 4. Marian zegt:

  Leuk om te lezen! Zo krijgen we hier in Nederland ook een beetje een beeld bij wat Gydo de afgelopen weken heeft meegemaakt! Super!

 5. Jag hazelhekke zegt:

  Wat een mooi bedrijf , wij nemen of petje daar voor af, maar wij voor jullie dat je eens bent om rustig aan gaan doen . En ga genietten van jullie kleinkinderen . Nu kan het nog. Maar wij begrijpen het mooie land daar . Het gaat jullie goed.
  Jan en Marietje. Raalte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.